Σε ισχύ από σήμερα η νέα διαδικασία διάσωσης τραπεζών

Σε ισχύ από σήμερα η νέα διαδικασία διάσωσης τραπεζών

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη λειτουργία τίθεται από την 1η Ιανουαρίου 2016 ο Eνιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης των τραπεζών στην Ευρωζώνη, με τις Βρυξέλλες να προχωρούν ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Απώτερος στόχος της τραπεζικής ένωσης είναι να μην επωμισθούν ξανά οι φορολογούμενοι το κόστος διάσωσης των τραπεζών όπως συνέβη χαρακτηριστικά με τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Ισπανίας εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης και κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, αντίστοιχα.

Από τον Ιανουάριο του 2016, το κόστος αυτό θα κατανέμεται μεταξύ μετόχων, ομολογιούχων και καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, με τα περιουσιακά τους στοιχεία να πρέπει να αντιστοιχούν τουλάχιστον έως το 8% των συνολικών υποχρεώσεων μιας προβληματικής τράπεζας. Προβλέπεται, εν συνεχεία, η συνεισφορά του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης, το οποίο αναμένεται να έχει συγκεντρώσει 55 δισ. ευρώ την οκταετία που ξεκινά από το 2016 από εισφορές των τραπεζών, όπως επισημαίνεται από σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.

Αποστολή του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (Single Resolution Mechanism, SRM) είναι η ενίσχυση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και η αποφυγή κρίσεων σε μεγάλη κλίμακα όπως αυτή που ξέσπασε το 2007-09. Η ενεργοποίηση του SRM από τις αρχές του 2016 θεωρείται πως ήταν ο λόγος που ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, επιτάχυνε τις διαδικασίες εκκαθάρισης του ιταλικού τραπεζικού κλάδου πριν από τα τέλη του 2015. Σε γενική κλίμακα, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε περικοπές 130.000 θέσεων εργασίας από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2015 προκειμένου να μην τεθούν στο στόχαστρο του Ενιαίου Εποπτικού Οργανισμού των Βρυξελλών. Στη λίστα των τραπεζών αυτών περιλαμβάνονται οι Deutsche Bank, Unicredit, Credit Suisse, HSBC, Standard Chartered, BNP Paribas και Barclays.

Με βάση τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών, οι φορολογούμενοι δεν θα επωμίζονται το κόστος διάσωσης μιας τράπεζας. Ο μηχανισμός εξυγίανσης θα λειτουργεί με την καθοδήγηση του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης, του Ενιαίου Εποπτικού Οργανισμού και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν, ωστόσο, πως η τραπεζική ένωση δεν θα είναι ολοκληρωμένη εάν δεν δημιουργηθεί κι ένα ενιαίο ταμείο εγγύησης των καταθέσεων έως και 100.000 ευρώ. H Γερμανία είναι αντίθετη ως προς την εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ κάτω από μια ενιαία ομπρέλα των Βρυξελλών, διότι θεωρεί ότι θα επωμίζεται το μεγαλύτερο κόστος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή