Συναγερμός στο Μόναχο λόγω «συγκεκριμένης πληροφορίας» για επίθεση

Συναγερμός στο Μόναχο λόγω «συγκεκριμένης πληροφορίας» για επίθεση

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία έλαβε μια πληροφορία μερικές ώρες πριν από τα μεσάνυχτα σύμφωνα με την οποία κατονομαζόμενοι μαχητές από το Ιράκ και τη Συρία σχεδίαζαν επιθέσεις στο Μόναχο, όμως η αστυνομία δεν μπόρεσε να βρει τους υπόπτους και δεν είναι καν σίγουρη αν υπάρχουν ή αν βρίσκονται στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μονάχου.

Ο Χουμπέρτους Άντρα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως γερμανοί αξιωματούχοι έλαβαν μια "πολύ συγκεκριμένη" πληροφορία σύμφωνα με την οποία σχεδιάζονταν επιθέσεις αυτοκτονίας σε δύο σταθμούς τρένων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η αστυνομία έκλεισε τους σταθμούς περίπου μία ώρα πριν από τα μεσάνυχτα και τους άνοιξε και πάλι ώρες αργότερα.

"Λάβαμε ονόματα. Δεν μπορούμε να πούμε αν είναι στο Μόναχο ή αν είναι καν στη Γερμανία", είπε ο Άντρα.

"Σε αυτό το σημείο δεν γνωρίζουμε αν αυτά τα ονόματα είναι σωστά, αν οι άνθρωποι αυτοί ζουν καν, ή πού μπορεί να βρίσκονται. Αν το ξέραμε αυτό, θα είμαστε σαφώς ένα βήμα παραπέρα. Δεν έχουμε πληροφορίες ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι στο Μόναχο ή στη Γερμανία", πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν δήλωσε πως η πληροφορία, η οποία σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης προήλθε από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, υποδείκνυε πως η οργάνωση μαχητών "Ισλαμικό κράτος" βρισκόταν πίσω από τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις.

Οι σταθμοί που έκλεισαν ήταν ο κεντρικός σταθμός του Μονάχου και ο σταθμός Πάσινγκ, σε απόσταση περίπου 8 χλμ. από την πόλη.

Ο Άντρα δήλωσε πως το επίπεδο συναγερμού στο Μόναχο παραμένει το ίδιο όπως ήταν και προτού οι γερμανικές αρχές λάβουν την πληροφορία.

Στον λογαριασμό της στο Twitter η αστυνομία του Μονάχου έγραψε: "Καλημέρα σε εκείνους που πέρασαν τη νύχτα έξω στο #munich! Ευχαριστούμε που παραμείνατε ήρεμοι και για την κατανόησή σας όσον αφορά τα μέτρα μας".

Η αστυνομία ανέφερε πως είχε λάβει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες πέντε έως επτά βομβιστές αυτοκτονίας σχεδίαζαν να πάρουν μέρος στην επίθεση.

Πάντως, αργά το μεσημέρι η παρουσία των αστυνομικών στους σταθμούς είχε μειωθεί σημαντικά.

Στις 26 Δεκεμβρίου, η αστυνομία στη Βιέννη δήλωσε πως μια "φιλική" υπηρεσία πληροφοριών προειδοποίησε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την πιθανότητα μιας επίθεσης με πυροβολισμούς ή βόμβα πριν από το Νέο Έτος. Η πληροφορία αυτή περιελάμβανε, επίσης, τα ονόματα πολλών υπόπτων.

Στο Βέλγιο, οι αρχές ακύρωσαν την Τετάρτη όλες τις καθιερωμένες επιδείξεις πυροτεχνημάτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην πρωτεύουσα, επικαλούμενες φόβους για μια ενδεχόμενη επίθεση μαχητών. Η αστυνομία ανέφερε χθες ότι έχει συλλάβει τρεις ανθρώπους τους οποίους ανακρίνει σε σχέση με μια ενδεχόμενη συνωμοσία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφερε χθες πως ένας 25χρονος που κατηγορείται ότι σχεδίαζε να επιτεθεί σε ένα εστιατόριο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς συνελήφθη και του ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα παροχής υλικής υποστήριξης στο "Ισλαμικό κράτος".

Στην πόλη της Νέας Υόρκης, η αστυνομία αύξησε τα μέτρα ασφαλείας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Τάιμς Σκουέρ, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι υποδέχθηκαν το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή