Ενας απόγονος του Οθωνα στο πλευρό των Ελλήνων

Ενας απόγονος του Οθωνα στο πλευρό των Ελλήνων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο δούκας της Βαυαρίας Φραγκίσκος γινόταν 80 ετών, η ελληνική κρίση βρισκόταν στην κορύφωσή της. Οι εικόνες από το δράμα των Ελλήνων που έκαναν τον γύρο του κόσμου και έφταναν και στο «παλάτι» του έξω από το Μόναχο δεν άφησαν ασυγκίνητο τον Γερμανό αριστοκράτη. Ο ίδιος με δημόσια δήλωσή του μετέτρεψε τα ογδοηκοστά του γενέθλια σε εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους Ελληνες.

Κάλεσε όσους επιθυμούσαν να τον επισκεφθούν για ευχές, αντί για δώρο, να καταθέσουν το «αντίτιμο» σε ειδικό λογαριασμό προς ενίσχυση των φτωχών πολυτέκνων στη χώρα μας. Και οι προσκεκλημένοι, επιφανείς εκπρόσωποι της βαυαρικής κοινωνίας ανταποκρίθηκαν συγκεντρώνοντας το ποσό των 385.000 ευρώ.

Ηταν μέρες που ακραίες φωνές στην πατρίδα του μιλούσαν σε υψηλούς τόνους κατά των «χαραμοφάηδων Ελλήνων», ενώ στη δική μας μπάντες εθνικολαϊκισμού παιάνιζαν αντιγερμανικά εμβατήρια.

Ολα έγιναν διακριτικά και με τη μεσολάβηση της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας αλλά και του ιδρύματος Sterstunden της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης, και τα χρήματα εστάλησαν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών προς ενίσχυση του προγράμματος της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ. Ετσι, «τρόφιμα για οικογένειες με υποσιτιζόμενα τέκνα» έγιναν πακέτα με τρόφιμα και διανεμήθηκαν στους έχοντες ανάγκη πολυτέκνους, κατά την επιθυμία του δωρητή.

Δεν ήταν ο δούκας Φραγκίσκος ο μόνος στη Γερμανία, και ειδικά στη «σκληρή» σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας απέναντι στο ελληνικό ζήτημα Βαυαρία, που στις δύσκολες εκείνες ημέρες βρέθηκε στο πλευρό των δοκιμαζόμενων Ελλήνων.

Ο τέως δήμαρχος Μονάχου Κρίστιαν Ούντε ύψωσε από τους πρώτους τη φωνή του αξιώνοντας «περισσότερο σεβασμό στους Ελληνες». Πολλοί άλλοι διανοούμενοι, προβεβλημένα στελέχη των ΜΜΕ, πολιτικοί, απλοί άνθρωποι εναντιώθηκαν στην καλλιέργεια ανθελληνικού κλίματος, με αποκορύφωμα τη συμβολική «φρούρηση»από Γερμανούς πολίτες καταστημάτων Ελλήνων μεταναστών που δέχονταν απειλές από ακραία στοιχεία.

«Αθήνα του Ιζαρ», του ποταμού που διασχίζει την πόλη δηλαδή, είναι η ανεπίσημη ονομασία του Μονάχου – έτσι τη «βάφτισαν» τον 19ο αιώνα Βαυαροί λόγιοι, λόγω της έντονης παρουσίας στον πολεοδομικό της ιστό, και όχι μόνο, της (αρχαιο-)ελληνικής αρχιτεκτονικής, της μυθολογίας, των γραμμάτων και τεχνών.

Ανδριάντες

Ανδριάντες Ελλήνων φιλοσόφων κοσμούν τις εισόδους δημόσιων κτιρίων, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη, κιονοστοιχίες στηρίζουν τα Προπύλαια, οι Καρυάτιδες και ο Ποσειδώνας «στέκουν» επί αιώνες σε περίοπτες θέσεις στο κέντρο της πόλης, ένα κλίμα αγάπης προς τους Ελληνες και τον πολιτισμό τους διαχέεται ακόμα και στις δύσκολες για τις σχέσεις των δύο χωρών σημερινές συνθήκες στη Βαυαρία με επίκεντρο το Μόναχο.

Το αυξημένο κύρος και η υψηλή εκτίμηση της οποίας χαίρει ο Βαυαρός δούκας του οίκου Βίτελσμπαχ, μακρινός συγγενής του «δικού» μας Οθωνα, προσδίδουν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην πρωτοβουλία του να ενισχύσει τους άπορους Ελληνες. Ηταν επόμενο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στη Γερμανία, να τον τιμήσει σε ειδική πανηγυρική τελετή στο Μόναχο.

«Πρόκειται για έναν απλό άνθρωπο που χαίρει μεγάλου σεβασμού στη Βαυαρία. Επιδίδεται σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες και αγαθοεργίες. Οταν ήταν μικρός κλείστηκε μαζί με την οικογένειά του από τον Χίτλερ σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, μεταξύ αυτών και στο Νταχάου. Είναι μέγας φιλέλλην και, μολονότι καθολικός, επισκέπτεται συχνά την εκκλησία μας στο Μόναχο. Χάρηκε πολύ με την εικόνα της Παναγίας που του χάρισε ο Μακαριώτατος, ενώ ο Τύπος του Μονάχου προέβαλε την εκδήλωση», δήλωσε στην «Κ» ο αρχιεπισκοπικός επίτροπος Βαυαρίας της Ορθοδόξου Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή