Παυλόπουλος: Οι συντάξεις δεν μπορεί να είναι μικρότερες από τις εισφορές

Παυλόπουλος: Οι συντάξεις δεν μπορεί να είναι μικρότερες από τις εισφορές

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα «προς τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβουν υπόψη τους ότι το ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί την καρδιά του κοινωνικού κράτους δικαίου σε ολόκληρη την Ευρώπη», έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την αποψινή του συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για το σχέδιο της κυβέρνησης όσον αφορά το ασφαλιστικό.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι το κοινωνικό κράτος αποτελεί επίσης «βασικό πυλώνα, όχι μόνο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού» και είπε ότι θα κάνει και οι ίδιος ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ώστε να το λάβουν υπόψη τους οι εταίροι μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε, επίσης, ότι «το ασφαλιστικό σύστημα στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα, δηλαδή στις εισφορές τις οποίες έχουν καταβάλλει χρόνια ολόκληρα εργοδότες και εργαζόμενοι, και τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν οι συντάξεις να είναι κάτω από αυτά που οι εργαζόμενοι κατέβαλαν επί χρόνια προκειμένου να εξασφαλίσουν το επόμενο μέρος της ζωής τους».

«Θέλω να πιστεύω, όχι απλώς να ελπίζω, ότι οι ελληνικές θέσεις και οι θυσίες του ελληνικού λαού θα γίνουν κατανοητές» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Έφερα το σώμα του εγκλήματος», είπε χαριτολογώντας ο υπουργός Εργασίας, παραδίδοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ τόνισε ότι είναι ένα κείμενο που γράφηκε εδώ και δεν είναι μεταφρασμένο.

Συνεχίζοντας ο Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού «εθνικό ζήτημα», πρόσθεσε ότι απαιτείται συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων «για όσα μπορούμε να συμφωνήσουμε», ενώ τόνισε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία «στον εξορθολογισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι συμμερίζεται απόλυτα την άποψη ότι το κοινωνικό κράτος αποτελεί στοιχείο της ταυτότητας της Ευρώπης και «δεν πρέπει να χάσουμε την ταυτότητά μας», όπως είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η κυβέρνηση επεχείρησε από την αρχή να δώσει την ευρωπαϊκή διάσταση στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.

«Μετά από ένδεκα διαδοχικές μειώσεις στην Ελλάδα πρέπει κάποια στιγμή να μπει ένα τέρμα», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

Αρνητικοί οι πολιτικοί αρχηγοί στο σχέδιο για το ασφαλιστικό

Ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον κ. Λεβέντη το πρωί της Δευτέρας, με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων να αντιδρά στις ποροτάσεις του υπουργού, λέγοντας ότι «την ίδια ώρα που υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνεργοι και αγρότες με 300 ευρώ το μήνα και συνταξιούχοι να παίρνουν αυτά τα ποσά, δεν μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές συντάξεις της τάξεως των 3.000 ευρώ ή κύριες συντάξεις των 2.200 ευρώ».

«Δεν έχουμε πειστεί να στηρίξουμε το ασφαλιστικό. Ακόμα και αν επιμείνει η κυβέρνηση, για εμάς είναι μονόπλευρο φλερτ. Φοβάμαι ότι δεν τετραγωνίζεται ο κύκλος», πρόσθεσε ο κ. Λεβέντης.

Νωρίτερα, από τα Γιάννενα όπου βρίσκεται για εσωκομματικές διεργασίες του Ποταμιού, ο επικεφαλής της παράταξης, Σ. Θεοδωράκης επεσήμανε ότι «οι συναντήσεις του κυρίου Κατρούγκαλου είναι για τους φωτογράφους», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του για το ασφαλιστικό ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, λέγοντας παράλληλα ότι δεν θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας, στο πλαίσιο των επαφών που έχει ξεκινήσει ο κ. Κατρούγκαλος με τους πολιτικούς αρχηγούς για το ασφαλιστικό.

Ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε ότι με τον κύριο Κατρούγκαλο θα συναντηθεί κατά πάσα πιθανότητα ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης για τις επαφές του υπουργού Εργασίας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «το Ποτάμι δεν είναι διατεθειμένο να ακολουθήσει το πρόγραμμα δημοσίων σχέσεων της κυβέρνησης. Δεν έχουμε τις ίδιες προτεραιότητες με την κυβέρνηση, ούτε προφανώς και με τα άλλα πολιτικά κόμματα».

«Δεν θα μετέχουμε, λοιπόν, σε συναντήσεις 'έτσι χωρίς πρόγραμμα' επειδή οι τύποι το επιβάλλουν. Ήμασταν και είμαστε παρόντες για τα σημαντικά. Να συνεννοηθούμε πως θα σωθεί η χώρα. Όχι να συνεννοηθούμε πως θα είναι το κάδρο της οικογενειακής φωτογραφίας του πολιτικού συστήματος. Στα θεάματα, λοιπόν, και στις παράτες να μην μας υπολογίζουν», προστίθεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ποτάμι.

Ανησυχία Κουτσούμπα

Την πλήρη διαφωνία του με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα, εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την συνάντηση του με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα τις αντιπαλέψει και θα προσπαθήσει ώστε το σχέδιο νόμου να καταψηφιστεί από τη Βουλή.

«Οι ανησυχίες μας για την πορεία του ασφαλιστικού είναι μεγαλύτερες μετά και τις προτάσεις της κυβέρνησης. Καμία επανάπαυση από το συνδικαλιστικό κίνημα και από όλο τον ελληνικό λαό δεν πρέπει να υπάρχει για την διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «χρησιμοποιεί τα ίδια απαράδεκτα επιχειρήματα των προκατόχων της», και κάλεσε σε αγώνες όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, τον ελληνικό λαό και κυρίως τους νέους, τονίζοντας ότι πρέπει να βροντοφωνάξουν «κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή