Η Σαουδική Αραβία διακόπτει κάθε δεσμό με το Ιράν

Η Σαουδική Αραβία διακόπτει κάθε δεσμό με το Ιράν

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανακοίνωση ότι οι διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων με το Ιράν επεκτείνεται και στις εμπορικές τους σχέσεις προχώρησε η Σαουδική Αραβία, μέσω του επικεφαλής της διπλωματίς της χώρας, Αντελ Αλ Τζουμπέιρ που σε δηλώσεις του στο Ρόιτερς ανέφερε ότι η χώρα του σταματά και όλες τις πτήσεις από και προς το Ιράν.

Ακόμη, τόνισε ότι προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, το Ιράν θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν «κανονική χώρα και όχι σαν επαναστάτρια», προσθέτοντας ότι οι Ιρανοί προσκυνητές θα συνεχίσουν να είναι ευπροσδεκτοι στη Μέκκα και τη Μεδίνα.

Διαμηνύοντας ότι το Ριάντ θα αντιδράσει στην «ιρανική επιθετικότητα», ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι έχει στείλει μαχητές σε αραβικά κράτη και ότι απεργάζεται συνωμοσίες για επιθέσεις στο έδαφος του σουνιτικού βασιλείου και γειτονικών κρατών του Κόλπου.

«Δεν υπάρχει καμιά κλιμάκωση από μέρους της Σαουδικής Αραβίας. Οι κινήσεις μας είναι όλες σε αντίδραση» στις ιρανικές κινήσεις, υποστήριξε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ριάντ. «Είναι οι Ιρανοί που πήγαν στον Λίβανο. Είναι οι Ιρανοί αυτοί οι οποίοι έστειλαν την Δύναμη Κουντς και τους Φρουρούς της Επανάστασης μέσα στη Συρία», συνέχισε ο Άντελ αλ Τζουμπέιρ, αναφερόμενος σε μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πάντως, όπως διευκρίνισε ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, οι Ιρανοί προσκυνητές θα εξακολουθήσουν να είναι ευπρόσδεκτοι στην Μέκκα και την Μεδίνα για προσκύνημα.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε πλήρως τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν την Κυριακή, μετά τις εφόδους Ιρανών διαδηλωτών σε διπλωματικές της αποστολές στο ιρανικό έδαφος, εξοργισμένοι για την εκτέλεση 47 ανθρώπων στο σουνιτικό βασίλειο, μεταξύ των οποίων ήταν ο επιφανής σιίτης ιερωμένος Νιμρ αλ Νιμρ.

Κατά τον Τζουμπέιρ το Ριάντ είχε δίκιο που εκτέλεσε τον Νιμρ διότι ο σιίτης ιερωμένος «υποκινούσε ταραχές, οργάνωνε πυρήνες, τους προμήθευε όπλα και χρήματα». «Θα έπρεπε να μας επικροτούν, όχι να μας επικρίνουν» για τις εκτελέσεις των 47, υποστήριξε ακόμη ο επικεφαλής της διπλωματίας της Σαουδικής Αραβίας.

Το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας ακολουθούν το Μπαχρέιν και το Σουδάν, ανακοινώνοντας ότι διακόπτουν ή υποβαθμμίζουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Ιράν, στον απόηχο της εκτέλεσης στη Σαουδική Αραβία του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ, ενός σφοδρού επικριτή της σαουδαραβικής μοναρχίας, μαζί με άλλα 46 πρόσωπα που είχαν καταδικασθεί για τρομοκρατία. Λίγη ώρα αργότερα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα περιόρισαν τον αριθμό των διπλωματών του Ιράν στη χώρα τους.

Την είδηση μετέδωσε το BBC, επισημαίνοντας ότι το Μπαχρέιν κάλεσε τους ιρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την επικράτειά του εντός 48 ωρών.

Την ανακοίνωση του Μπαχρέιν διαδέχθηκε αυτή του Σουδάν, το οποίο επεσήμανε ότι κι αυτό από την πλευρά του διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν.

Λίγη ώρα αργότερα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν πως υποβαθμίζουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν και πως επιβάλλουν περιορισμούς στον αριθμό των ιρανών διπλωματών που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισαν να μειώσουν το επίπεδο της διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν σ' αυτό των επιτετραμμένων και να μειώσουν τον αριθμό των ιρανών διπλωματών στη χώρα», μετέδωσε το WAM.

Την ίδια ώρα η Ρωσία προσπαθούσε να ρίξει «γέφυρες» ανάμεσα σε Ιράν και Σαουδική Αραβία, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, που τις τελευταίες μέρες βρίσκονται στα άκρα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να ενεργήσει ως μεσολαβητής για να βοηθήσει στην επίλυση της διένεξης μεταξύ των δύο αυτών χωρών, που εκτός των άλλων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και στην κρίση της Συρίας, κάτι που μετέδωσαν σήμερα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα ανώνυμη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.

«Ως φίλοι είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε, αν ζητηθεί, έναν μεσολαβητικό ρόλο για τη διευθέτηση των υφιστάμενων διαφωνιών και οποιωνδήποτε νέων προκύψουν μεταξύ των δύο αυτών χωρών», δήλωσε η πηγή σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.

Η πηγή υπογράμμισε επίσης πως η Μόσχα αναμένει από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις συνομιλίες της Βιέννης για τη Συρία.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε την Κυριακή τις σχέσεις με το Ιράν ως απάντηση στις επιθέσεις διαδηλωτών στις διπλωματικές αποστολές της στις δύο μεγαλύτερες πόλεις του Ιράν, την Τεχεράνη και τη Μασχάντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή