Νέος μηχανισμός εξυγίανσης τραπεζών

Νέος μηχανισμός εξυγίανσης τραπεζών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης (Single Resolution Mechanism, SRM), ο οποίος θα πρέπει να λειτουργεί υπό την καθοδήγηση του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης, του Ενιαίου Εποπτικού Οργανισμού και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. O Δημήτρης Σχοινάς, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, καλωσόρισε χθες την υιοθέτηση του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης των τραπεζών της Ευρωζώνης. Παράλληλα, ο επίτροπος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, Τζόναθαν Χιλ, επεσήμανε πως «τώρα έχουμε ένα σύστημα για την εξυγίανση των τραπεζών έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να προστατεύονται από την υποχρέωση να διασώζουν τις τράπεζες όταν αυτές χρεοκοπούν».

Στόχος όλων αυτών των οργάνων που συνθέτουν την τραπεζική ένωση είναι να αποφευχθεί το ντόμινο των τραπεζικών χρεοκοπιών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, το οποίο προκλήθηκε από την κατάρρευση της αμερικανικής Lehman Brothers το 2009. Περίπου 40 εκατ. ευρώ έχουν προβλεφθεί από το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (Single Resolution Board, SRB) για την ανάθεση υπηρεσιών συμβούλου σε ό,τι αφορά την ελεγχόμενη χρεοκοπία έως και 10 προβληματικών τραπεζών στην Ευρωζώνη την περίοδο 2016-2020.

Πληροφορίες της εφημερίδας Financial Times αποκαλύπτουν πως το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης προσφέρει έως και 40 εκατ. ευρώ για να λάβει προτάσεις σε ό,τι αφορά την «παροχή λογιστικών, νομικών υπηρεσιών αλλά και υπηρεσιών αποτίμησης» της όποιας τράπεζας οδηγηθεί σε χρεοκοπία. Εκτιμάται πως η παροχή υπηρεσιών για ελεγχόμενη χρεοκοπία μιας μεγάλης τράπεζας θα στοίχιζε 4 με 5 εκατ. ευρώ, ενώ η διαδικασία διάσπασης των φερέγγυων δραστηριοτήτων από τις αφερέγγυες θα πρέπει να ολοκληρώνεται εντός Σαββατοκύριακου. Οι εταιρείες που θα υποβάλουν προτάσεις πρέπει να έχουν παρουσία τουλάχιστον σε τέσσερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Αναμένεται, ως εκ τούτου, να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες ορκωτών λογιστών, δηλαδή τις KPMG, EY, Deloitte και PwC.

Από τον Ιανουάριο του 2016, το κόστος εξυγίανσης θα κατανέμεται μεταξύ μετόχων, ομολογιούχων και καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, με τα περιουσιακά στοιχεία να πρέπει να αντιστοιχούν τουλάχιστον έως το 8% των συνολικών υποχρεώσεων μιας προβληματικής τράπεζας. Προβλέπεται, εν συνεχεία, η συνεισφορά του ταμείου, το οποίο θα έχει συγκεντρώσει 55 δισ. ευρώ έως το 2024 με εισφορές των τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή