Δανία, Σουηδία κλείνουν τα σύνορα

Δανία, Σουηδία κλείνουν τα σύνορα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Δανία έγινε χθες η έκτη χώρα που επιβάλλει συνοριακούς ελέγχους παρότι ανήκει στη ζώνη Σένγκεν, οδηγώντας τη Γερμανία να εκφράσει ανησυχίες για την επιβίωση της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ δήλωσε ότι η λύση «δεν βρίσκεται στα σύνορα ανάμεσα στην Α και τη Β χώρα», αλλά στην «αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων».

Το τελευταίο κομμάτι του ντόμινο έπεσε όταν η Σουηδία αποφάσισε να ελέγχει την ταυτότητα όλων όσοι εισέρχονται στη χώρα από τη Δανία, προξενώντας σοβαρές καθυστερήσεις στα σύνορα και διαταράσσοντας την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων που είχαν μοιράσει τη ζωή τους εκατέρωθεν των συνόρων. Χθες ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λέκε Ράσμουσεν ανακοίνωσε ότι ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα της Δανίας με τη Γερμανία, προκειμένου να ελεγχθεί η είσοδος μεταναστών. «Είναι μια αντίδραση σε μια σουηδική απόφαση. Δεν χαιρόμαστε καθόλου», είπε ο Ράσμουσεν.

«Η ελεύθερη μετακίνηση είναι βασική αρχή, μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις των τελευταίων ετών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ. «Η Σένγκεν είναι πολύ σημαντική, αλλά κινδυνεύει».

H ίδια η Γερμανία εισήγαγε ως «έκτακτο» μέτρο ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία τον Σεπτέμβριο, εν συνεχεία το ίδιο έκανε και η Αυστρία, ενώ ελέγχους έχει επιβάλει και η Νορβηγία, που βρίσκεται στη ζώνη Σένγκεν αλλά όχι στην Ε.Ε. Επίσης η Γαλλία εισήγαγε ελέγχους ως απάντηση στις επιθέσεις στο Παρίσι.

Εν τω μεταξύ, χθες, η Βρετανία χορήγησε άσυλο στον 40χρονο Σουδανό Αμπντούλ Ραχμάν Χαρούν, ο οποίος είχε επιζήσει τον Αύγουστο της διάσχισης της σήραγγας της Μάγχης. Ο Χαρούν είχε περπατήσει 50 χιλιόμετρα χωρίς να γίνει αντιληπτός από τις κάμερες ασφαλείας και χωρίς να παρασυρθεί από τους συρμούς που διασχίζουν τη σήραγγα με ταχύτητες που φθάνουν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Οταν έγινε αντιληπτός από τις Αρχές στη βρετανική πόλη Φόλκστον, απαγγέλθηκαν εις βάρος του κατηγορίες, οι οποίες όμως μπορεί να καταπέσουν αφού εκρίθη ότι χρήζει διεθνούς προστασίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή