Οσομπούκο χειμωνιάτικο, με κρασί και θυμάρι

Οσομπούκο χειμωνιάτικο, με κρασί και θυμάρι

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φαγητό αυτό ξεκινά στο μάτι της κουζίνας και ολοκληρώνεται στο φούρνο. Για να μη λερώνουμε πολλά σκεύη, χρησιμοποιούμε μια πυρίμαχη κατσαρόλα (που να μπαίνει στο φούρνο) ή μια γάστρα που να κάνει και για το μάτι της κουζίνας. Αν δεν έχουμε, ξεκινάμε το φαγητό σε μια απλή κατσαρόλα και στη συνέχεια το μεταφέρουμε σε ένα ταψί, που θα πρέπει να καλύψουμε δύο φορές με αλουμινόχαρτο προτού το φουρνίσουμε. 

Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα+ψήσιμο: περίπου 2½ ώρες

Υλικά για 6 άτομα:

  • 6 φέτες μοσχαρίσιο οσομπούκο (φέτα από το κότσι με κόκαλο στο κέντρο), περίπου 300 – 400 γρ. η καθεμία
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες
  • 2 καρότα, σε μέτριες φέτες
  • 6 – 7 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή 1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι
  • 350 ml λευκό, ξηρό κρασί (προτιμότερο Chardonnay)
  • 700 ml ζεστός ζωμός κοτόπουλου ή νερό
  • 2 δάφνες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, 6 – 8 κόκκοι πιπεριού

Διαδικασία:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.

Στεγνώνουμε τις φέτες του κρέατος πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Τις αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε μια ευρύχωρη κατσαρόλα (ιδανικά πυρίμαχη, που να μπαίνει και στο φούρνο) ή μια γάστρα (που να κάνει και για το μάτι της κουζίνας) ή μια απλή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και, μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε 3 από τις φέτες του κρέατος για 5 λεπτά από την κάθε πλευρά έτσι ώστε να ροδίσουν καλά. Βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα.

Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο λάδι και το υπόλοιπο κρέας, το οποίο επίσης βγάζουμε στην πιατέλα. Δεν σοτάρουμε τις φέτες όλες μαζί, γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του σκεύους από τη μεγάλη ποσότητα και το κρέας δεν θα σοταριστεί σωστά.

Στο ίδιο σκεύος ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο και τα σοτάρουμε στο λάδι που έχει μείνει σε μέτρια φωτιά για περίπου 7 – 8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Ξαναβάζουμε το κρέας, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις δάφνες, το θυμάρι και τους κόκκους πιπεριού.

Μετά από 1 λεπτό, προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό και, μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι και φουρνίζουμε. Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μελώσει η σάλτσα.

Αν δεν έχει δέσει όσο θέλουμε, βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που επιθυμούμε (αν θέλουμε, για να δέσει ακόμη καλύτερα η σάλτσα, λιώνουμε μερικά κομμάτια κρεμμυδιού και καρότου). Σερβίρουμε το κρέας με το πιλάφι.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή