Επικίνδυνη ένταση στη Μέση Ανατολή

Επικίνδυνη ένταση στη Μέση Ανατολή

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΙΑΝΤ. Ο Λευκός Οίκος ζήτησε χθες να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και στο Ιράν, μετά την απότομη κλιμάκωση που σημειώθηκε με την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να εκτελέσει τον σημαντικότερο υπερασπιστή της σιιτικής μειονότητας της Σαουδικής Αραβίας, σιίτη κληρικό Νιμρ αλ Νιμρ. Μεταξύ άλλων, η διεθνής κοινότητα εκφράζει φόβους ότι οι προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης στη Συρία και στην Υεμένη εκτροχιάζονται εξαιτίας της σύγκρουσης των δύο μεγαλύτερων περιφερειακών παικτών.

Χθες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε «βαθύτατα ανησυχητική» την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να διακόψει τους διπλωματικούς δεσμούς της με την Τεχεράνη, χαρακτηρίζοντας επίσης «θλιβερή» την επίθεση διαδηλωτών εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην ιρανική πρωτεύουσα και του σαουδαραβικού προξενείου στην πόλη Μασχάντ. Χθες το Ριάντ ανακοίνωσε ότι «παγώνουν» και οι εμπορικοί και συγκοινωνιακοί δεσμοί με την Τεχεράνη, απαγορεύοντας στις αεροπορικές εταιρείες και στους πολίτες της χώρας να μεταβαίνουν στο Ιράν. Η μοναρχία του Μπαχρέιν, που έχει βρει στήριξη στο Ριάντ για να επιβληθεί απέναντι στη δική της σιιτική μειονότητα, διέκοψε επίσης τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, ενώ το ίδιο έκανε και η συμμαχική προς τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση του Σουδάν. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποβάθμισαν τη διπλωματική αποστολή τους στην Τεχεράνη σε επίπεδο επιτετραμμένων.

«Οι Σαουδάραβες θέλουν να δείξουν ότι αυτοί βρίσκονται στην επίθεση στο σουνιτικό-σιιτικό σχίσμα και ανέβασαν πολύ τους τόνους», δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post ο αναλυτής Θίοντορ Καρασίκ. Παράλληλα με τον Αλ Νιμρ, η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε το Σάββατο άλλους 46 κατάδικους, εκ των οποίων οι 43 ήταν σουνίτες τζιχαντιστές που πριν από δέκα χρόνια είχαν αναπτύξει δράση εντός των σαουδαραβικών συνόρων.

«Θέλουν να δείξουν ότι η Σαουδική Αραβία δεν ανέχεται κανενός είδους διαφωνία, είτε βίαιη είτε μέσω διαδηλώσεων, ή και μέσω δημόσιων ομιλιών και εμφανίσεων», σχολίασε ο Τόμπι Ματίεσεν, συγγραφέας βιβλίου για τους σιίτες της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ο αναλυτής Τζέιμς Σπένσερ χαρακτήρισε τις εκτελέσεις «προειδοποίηση ότι έρχονται οικονομικές δυσκολίες, ειδικά προειδοποίηση προς τους σιίτες, για τους οποίους τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα, να μην ξεσηκωθούν». Ως «στρατηγικό σφάλμα» που έχει σχέση με τις εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις που δέχεται ο οίκος των Σαούντ ερμήνευσε το Ιράν τη σαουδαραβική στάση, ενώ η Σαουδική Αραβία σημείωσε ότι απλώς απαντά στην ιρανική ανάμειξη στη Συρία και στο Λίβανο και ότι οι διπλωματικές σχέσεις θα αποκατασταθούν «όταν το Ιράν αρχίσει να συμπεριφέρεται ως φυσιολογική χώρα και όχι ως επανάσταση».

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde κάλεσε τη Δύση να ενεργήσει για να αποτραπεί η «υπνοβασία προς τον πόλεμο». «Η Γαλλία είναι προνομιακός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας, της προμηθεύει ποσότητες όπλων και δεν φείδεται διπλωματικής στήριξης. Παράλληλα, ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί. Μέχρι στιγμής, η Γαλλία έχει εμμείνει σε ένα λακωνικό ανακοινωθέν που εκφράζει θλίψη για τις εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία, χωρίς να κατονομάζεται ο Αλ Νιμρ. Είναι η στιγμή να αναλάβει το Παρίσι μια πρωτοβουλία ειρήνης, ή τουλάχιστον διαλόγου. Η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους εξαρτάται από την αποκλιμάκωση ανάμεσα στο Ιράν και στη Σαουδική Αραβία», έγραψε στο κύριο άρθρο της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή