Βρετανός ο νέος μασκοφόρος εκτελεστής του ISIS

Βρετανός ο νέος μασκοφόρος εκτελεστής του ISIS

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Κάτοικος του Λονδίνου φέρεται να ήταν ο μασκοφόρος που εμφανίζεται σε βίντεο του Ισλαμικού Κράτους με εκτελέσεις «κατασκόπων».

Ο μασκοφόρος λέγεται Σιντ και ήταν πωλητής φουσκωτών κάστρων, πάνω στα οποία τα μικρά παιδιά χοροπηδούν. Ο Σιντάρτα Νταρ, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, ταξίδεψε στη Συρία από τη Βρετανία, αφού κατέβαλε χρηματική εγγύηση για να μείνει εκτός φυλακής, καθώς κατηγορείτο για συμμετοχή σε απαγορευμένη οργάνωση και ενθάρρυνση τρομοκρατικών πράξεων. Στο βίντεο εμφανίζεται επίσης μικρό αγόρι που φορά μαύρο μαντίλι στο κεφάλι και στρατιωτική στολή παραλλαγής και απειλεί τους δεμένους «κατασκόπους» στα αγγλικά, διατάζοντας τον δήμιο Σιντ: «Σκοτώστε τους άπιστους!».

Ο νιγηριανής καταγωγής κάτοικος του Λονδίνου Σάντεϊ Νταρέ αναγνώρισε στο πρόσωπο του παιδιού τον τετράχρονο εγγονό του, Ισα. Ο Νταρέ είπε χθες, μιλώντας σε βρετανικά ΜΜΕ, ότι η κόρη του και μητέρα του Ισα ήταν ευσεβής χριστιανή, προτού ασπαστεί το Ισλάμ και αλλάξει το όνομά της σε Χαντιτζά. Η κόρη του Νταρέ πήρε τον μικρό γιο της, Ισα, και μετέβη στη Συρία για να μπει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Σιντάρτα Νταρ, γνωστός και με το όνομα Αμπού Ρουμαΐσα, είναι ένας από τους γνωστότερους Βρετανούς ισλαμιστές και στενός συνεργάτης του Ανζέμ Τσαουνταρί, διαβόητου φανατικού ιεροκήρυκα που πρόκειται να δικασθεί την ερχόμενη εβδομάδα, κατηγορούμενος για τρομοκρατικά αδικήματα.

Ο Νταρ, που μεγάλωσε σε ινδουιστική οικογένεια και ασπάσθηκε το Ισλάμ, ζούσε στο Ανατολικό Λονδίνο και συμμετείχε τακτικά σε διαδηλώσεις της απαγορευμένης πλέον οργάνωσης Αλ Μουχατζιρούν, ενώ είχε μιλήσει σε βρετανικά ΜΜΕ υποστηρίζοντας εξτρεμιστικές ισλαμικές θέσεις. Μετά τη φυγή του από τη Βρετανία, ο Νταρ συνέχισε να απασχολεί τις Αρχές εξαιτίας των μαγνητοσκοπημένων μηνυμάτων του, στα οποία εξήρε τη ζωή στις πόλεις υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Η «δράση» της Νταρέ

Η Χαντιτζά Νταρέ είναι και αυτή ενεργή προπαγανδίστρια του ISIS, έχοντας προβάλει εικόνες της σε ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μαζί με τον τετράχρονο γιo της, φέροντας βαρύ πολεμικό οπλισμό.

Η Νταρέ, σύμφωνα με τις Aρχές, ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσω Διαδικτύου και εγκατάλειψε το Λονδίνο το 2012 με τον Ισα, ενός έτους την εποχή εκείνη. Αφού έφθασε σε περιοχές υπό τον έλεγχο του Ι.Κ., η Νταρέ παντρεύτηκε τζιχαντιστή σουηδικής καταγωγής, γνωστό ως Αμπού Μπακρ, ο οποίος εκτιμάται ότι σκοτώθηκε σε αεροπορικό βομβαρδισμό. Το ζευγάρι είχε εμφανισθεί μαζί σε βίντεο του 2013, στο οποίο αστειευόταν για το ποιος έχει το καλύτερο αυτόματο ΑΚ47.

Σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στο YouTube, με τίτλο «Η ομορφιά της σαρία και το χαλιφάτο», ο Νταρ εμφανίζεται να λέει: «Μεγάλωσα στη Δύση, έζησα στη Βρετανία όλη μου τη ζωή, είδα τι έχει να προσφέρει η δημοκρατία και ειλικρινά πιστεύω ότι είναι καταπιεστική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή