Δάσκαλοι σε πολιτικά γραφεία παρά τα κενά

Δάσκαλοι σε πολιτικά γραφεία παρά τα κενά

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κενά σε σχολεία της Αττικής θα μπορούσαν να καλύψουν οι εκπαιδευτικοί που έχουν αποσπασθεί σε πολιτικά γραφεία βουλευτών, σε κόμματα αλλά και στα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συνολικά 206 εκπαιδευτικοί έχουν αποσπασθεί σε γραφεία πολιτικών και 241 σε Δήμους και Περιφέρειες, την ίδια στιγμή που υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε σχολεία της χώρας, ενώ η πρακτική των αποσπάσεων σε θέσεις εκτός σχολείου έχει καυτηριασθεί κατά καιρούς από όλα τα κόμματα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για το σχολικό έτος 2015-16, αποσπάσθηκαν σε γραφεία βουλευτών 127 εκπαιδευτικοί και στα πολιτικά γραφεία των κομμάτων 62. Στην τοπική αυτοδιοίκηση υπηρετούν 241 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί, ενώ 29 αποσπάσθηκαν στα Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα. Στο πολιτικό του γραφείο ο κ. Φίλης έχει έξι αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, ενώ ένας εργάζεται με απόσπαση στο πολιτικό γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου.

Εκτός αυτών των αποσπάσεων, υπάρχουν εκείνες που γίνονται στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, στις εποπτευόμενες Γραμματείες (Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Ερευνας και Τεχνολογίας) και στην Εκκλησία. Συνολικά, φέτος αποσπάστηκαν έως 2.504 εκπαιδευτικοί, ενώ πέρυσι είχαν αποσπαστεί 2.067 εκπαιδευτικοί.

Eκλογή διευθυντών

Παράλληλα, την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές για διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις οποίες μπορούν να μετάσχουν όλοι οι διευθυντές των σχολείων και ένα ποσοστό των υποδιευθυντών. Κατόπιν, στις 11 Ιανουαρίου θα γίνει η ανάρτηση μοριοδότησης της ψηφοφορίας, και από τις 12 έως τις 19 Ιανουαρίου θα γίνουν οι συνεντεύξεις των υποψηφίων ενώπιον του συμβουλίου επιλογής. Θα ακολουθήσουν τα απαραίτητα βήματα (ενστάσεις, κ.λπ.), και την 1η Φεβρουαρίου οι νέοι διευθυντές θα αναλάβουν υπηρεσία. Ωστόσο χθες τρεις αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια –οι Α. Φατούρου, Χ. Κάτσικας και Α. Παπαμιχαήλ– δήλωσαν πως θα απέχουν από τα υπηρεσιακά συμβούλια επιλογής των διευθυντών Εκπαίδευσης και δεν θα βαθμολογήσουν, διότι θεωρούν πλαστές τις διαδικασίες εκλογής, ενώ καλούν τους εκλέκτορες διευθυντές και υποδιευθυντές Γυμνασίων-Λυκείων-ΕΠΑΛ να μη συμμετάσχουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή