Η ισότητα των φύλων ακόμα δοκιμάζεται

Η ισότητα των φύλων ακόμα δοκιμάζεται

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αναβάθμιση της θέσης των γυναικών στη δημόσια ζωή, η άρση των εμποδίων για τον έλεγχο της περιουσίας από τις ίδιες τις γυναίκες και η εξάλειψη των περιορισμών όσον αφορά τις θέσεις εργασίας αποτελούν τους βασικούς στόχους της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ισότητα των Φύλων την περίοδο 2016-2023.

Και αν οι στόχοι αυτοί για τις γυναίκες του δυτικού κόσμου μοιάζουν εφικτοί, για πολλές περιοχές του πλανήτη παραμένουν ζητούμενο:

• Στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής καταγράφηκε αύξηση επτά ποσοστιαίων μονάδων σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας την περίοδο 2000-2012, με αποτέλεσμα η φτώχεια να μειωθεί κατά 30%.

• Το 79% των χωρών μεσαίου και υψηλού εισοδήματος έχει επιτύχει ισότητα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το ποσοστό μειώνεται στο 41%.

• Οι γυναίκες εργαζόμενες λαμβάνουν οικονομικές αποδοχές περίπου 10% έως 30% λιγότερο σε σχέση με τους άντρες εργαζόμενους. Το μισθολογικό χάσμα υπολογίζεται στο 20% στη Μοζαμβίκη και το Πακιστάν, ενώ εκτοξεύεται στο 80% στην Ακτή Ελεφαντοστού, την Ιορδανία, τη Λετονία και τη Σλοβακία.

• Υπολογίζεται ότι το 30% των επιχειρήσεων διεθνώς ανήκει σε γυναίκες, αλλά μόνο το 10% των γυναικών επιχειρηματιών έχει πρόσβαση στα απαραίτητα κεφάλαια.

• Ο γάμος κοριτσιών πριν από την ενηλικίωσή τους είναι διαδεδομένος στην Τυνησία και την Αλγερία σε ποσοστό 2%, ενώ στον Νίγηρα είναι ευρέως διαδεδομένος στο 76%.

• Στα τέλη του 2014, ο μέσος όρος των εκλεγμένων γυναικών στα εθνικά Κοινοβούλια ήταν μόλις 21,9% διεθνώς.

• Το 2015, σε 17 κράτη ο σύζυγος μπορεί νόμιμα να απαγορεύει στη σύζυγό του να εργάζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή