Προαπαιτούμενο για Κύπρο η πώληση της Cyta

Προαπαιτούμενο για Κύπρο η πώληση της Cyta

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πώληση περιουσιακών στοιχείων του τηλεπικοινωνιακού ομίλου της Cyta, που τίθεται εν αμφιβόλω, δημιουργεί προσκόμματα στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος δημοσιονομικής αναπροσαρμογής της Κύπρου (μνημόνιο). Αυτά διαμηνύουν οι διεθνείς πιστωτές της, ενώ την ίδια στιγμή το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) απορρίπτει τα νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση για την εταιρεία, απορρίπτει την ιδιωτικοποίησή της και κάνει λόγο για πώληση υπηρεσιών και όχι περιουσιακών στοιχείων. Στο μεταξύ, απομένουν οκτώ ημέρες έως τη σύγκληση του Eurogroup, όπου και θα επικυρωθεί, μεταξύ άλλων, το αποτέλεσμα της όγδοης αξιολόγησης του προγράμματος της Κύπρου. Προβληματισμό, εκτός από τη Cyta, προκαλεί και η υπόθεση της Αρχής Ηλεκτρισμού της χώρας. Υπάρχουν, ούτως ή άλλως, συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του διοικητικού συμβουλίου της, ούτως ώστε να υπάρξει πίστωση χρόνου για τον διαχωρισμό της Αρχής σε δύο εταιρείες, εκ των οποίων η μία θα ασχοληθεί με την παραγωγή και η άλλη με τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι πρότινος, το ΔΗΚΟ λειτουργούσε ως κλειδί για την ψήφιση των νομοσχεδίων στο πλαίσιο του μνημονίου, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Stockwatch.

Σήμερα ο πρόεδρός του, Νικόλας Παπαδόπουλος, κάνει λόγο για ξεπούλημα κρατικής περιουσίας αναφορικά με τη Cyta. Ζητεί από τον υπουργό Οικονομικών να διευκρινίσει αν έχει τροποποιηθεί η αρχική θέση της κυβέρνησης για πώληση περιουσιακών στοιχείων. Εάν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, ζήτησε επίσημη τοποθέτηση. Τις επόμενες ημέρες θα συνέλθει η επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τα σχετικά με τη Cyta νομοσχέδια, αλλά είναι αμφίβολο αν αυτό θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, όπως αρχικά αναφέρθηκε. Οπότε οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες δεν θα προλάβουν το Eurogroup της 14ης Ιανουαρίου. Κατά τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, «η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να διώξει από το τραπέζι τη δόση των 400 εκατ. ευρώ των πιστωτών με χαμηλό επιτόκιο, επειδή κάτι τέτοιο θα είχε αρνητική επίπτωση στην οικονομία και στο κόστος δανεισμού». Επίσης, λόγω των γενικευμένων αντιδράσεων, τόνισε ότι το νομοσχέδιο για τη Cyta δεν αφορά ιδιωτικοποίησή της, ενώ τοποθέτησε την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στα τέλη του 2016.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή