Στα 5,7 δισ. τα «φέσια» του Δημοσίου στο 11μηνο

Στα 5,7 δισ. τα «φέσια» του Δημοσίου στο 11μηνο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή μείωση κατέγραψαν τον Νοέμβριο του 2015 οι ανεξόφλητες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, ωστόσο τα χρέη παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας προβλήματα στους προμηθευτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα χρέη στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου έχουν φθάσει στα 5,7 δισ., μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου. Οι καθυστερήσεις αυτές ενίσχυσαν το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο διαμορφώθηκε στο 11μηνο στα 5,143 δισ. από 3,682 δισ. πέρυσι. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα 5,144 δισ. ευρώ υποχώρησαν στα 5,013 δισ., ενώ οι επιστροφές φόρου διαμορφώθηκαν σε 715 εκατ. από 758 εκατ. τον Οκτώβριο (δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα τελωνεία, και ειδικά για τις κατηγορίες ειδικών φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία, καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες).

Τα μεγαλύτερα ποσά χρωστούν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης (2,788 δισ. τον Νοέμβριο από 2,769 δισ. τον Οκτώβριο), εκ των οποίων τα 1,814 δισ. είναι οφειλές του ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα 566 εκατ. του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Στα ίδια επίπεδα και τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου έφθασαν τα 1,118 δισ., ενώ οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης χρωστούν με 307 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής, και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ (Ατομικό Φύλλο Εκπτωσης) μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

Οπως προκύπτει από το δελτίο της γενικής κυβέρνησης στο 11μηνο του έτους:

1. Το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 11μηνο στα 5,143 δισ. ευρώ από 3,682  δισ. ευρώ το 2014.

2. Τα έσοδα ανήλθαν στα 44,9 δισ. ευρώ από 45,5 το αντίστοιχο διάστημα του 2014, μειωμένα κατά 1,3%.

3. Οι εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου ανέρχονται στα 137,43 δισ., εκ των οποίων τα 79,5 δισ. είναι με καθεστώς τραπεζικής εγγύησης και τα υπόλοιπα 57,8 δισ. αφορούν εγγυήσεις του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή