Διά του λιμού η εξόντωση στη Μαντάγια

Διά του λιμού η εξόντωση στη Μαντάγια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς όρια φαίνεται να είναι η θηριωδία των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ενας εξ αυτών εκτέλεσε την ίδια του τη μητέρα επειδή είχε εκφράσει τη βούληση να εγκαταλείψει την οργάνωση. Ο Αλί Σακρ, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατήγγειλε τη μητέρα του, Λίνα στις αρχές του Ι.Κ. στη Ράκα «επειδή προσπάθησε να τον πείσει να το εγκαταλείψει και να φύγει από την πόλη». Οι αρχές άμεσα συνέλαβαν τη γυναίκα και της απήγγειλαν κατηγορίες για αποστασία.

Την Τετάρτη εκτελέστηκε δημοσίως με μία σφαίρα στο κεφάλι από τον ίδιο της τον γιο, κοντά στο κτίριο του ταχυδρομείου στη Ράκα, ενώπιον συγκεντρωμένου πλήθους. Ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, επεσήμανε ότι η γυναίκα, η οποία ήταν περίπου σαράντα ετών, ζούσε στη γειτονική πόλη Ταμπακά αλλά εργαζόταν στη Ράκα.

Την ίδια στιγμή και ενώ αυτές οι βιαιότητες λαμβάνουν χώρα στη Ράκα, αυξάνονται οι πληροφορίες για την διά του λιμού εξόντωση του πληθυσμού στην περικυκλωμένη από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις Μαντάγια, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Οπως αναφέρει και πάλι το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τουλάχιστον δέκα άνθρωποι απεβίωσαν από την πείνα τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Μέλη της αντιπολίτευσης, ωστόσο, αναφέρουν ότι οι νεκροί από πείνα ανέρχονται σε πολλές δεκάδες. «Ζούμε τρώγοντας φύλλα και φυτά. Αλλά σήμερα με χιονοθύελλα δεν υπάρχουν άλλα. Ημουν 114 κιλά και σήμερα είμαι 80» λέει ο Μαζέντ Αλί, μέλος της αντιπολίτευσης που μένει στη Μαντάγια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι πεινασμένοι κάτοικοι τρώνε γάτες και σκυλιά. Οι περισσότεροι, πάντως, προσπαθούν να ξεγελάσουν την πείνα τους και να επιβιώσουν πίνοντας νερό αρωματισμένο με μπαχάρια, λεμόνι, αλάτι και ξίδι, εξηγεί ο Αμπού Χασάν Μουσά, μέλος του συμβουλίου της αντιπολίτευσης στη Μαντάγια. Οι τιμές των αναγκαίων για την επιβίωση τροφίμων όπου αυτά υπάρχουν, έχουν εκτιναχθεί στα ύψη με το ρύζι και το γάλα σε σκόνη να ξεπερνά τα 276 ευρώ το κιλό.

Το επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι στην πόλη κινδυνεύουν από την πείνα 40 χιλιάδες άνθρωποι. Ο αποκλεισμός της Μαντάγια ξεκίνησε πριν από έξι μήνες, όταν ο συριακός στρατός και η Χεζμπολάχ θέλησαν να βοηθήσουν στην ανάκτηση του ελέγχου από τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή