Χωρίς μεταρρυθμίσεις η Ν.Δ. και η Ελλάδα αυτοκτονούν

Χωρίς μεταρρυθμίσεις η Ν.Δ. και η Ελλάδα αυτοκτονούν

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στη βαθιά οικονομική κρίση εμφανίστηκε η ευκαιρία εκλογής ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία από τη λαϊκή της βάση. Μεγάλη ευκαιρία, όχι μόνο για το πρόσωπο του ηγέτη, αλλά πολύ περισσότερο για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ν.Δ. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και για την Ελλάδα και για τη Ν.Δ. Χωρίς μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και η Ελλάδα και η Ν.Δ. αυτοκτονούν. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έπαιξαν την ελληνική οικονομία κορώνα-γράμματα και η Ελλάδα έχασε οικτρά, με την οικονομία της να διοικείται ουσιαστικά από τους εκπροσώπους των δανειστών που έχουν καταλύσει στο Χίλτον. Η ζημιά που προκάλεσε η κυβέρνηση είναι τεράστια. Εχασε τα 25 δισ. που έβαλε το Δημόσιο στις τράπεζες. Από την επιτυχία της άνοιξης του 2014, όταν η Ελλάδα μπήκε πετυχημένα στις διεθνείς χρηματαγορές, η σημερινή κυβέρνηση έφτασε σε καινούργιο μνημόνιο, τέλεια υποταγή και δανεισμό άλλων 87 δισ. Και προκάλεσε ζημιά τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ φέρνοντας πάλι ύφεση. Αθροιζόμενες οι ζημιές που δημιούργησαν οι Τσίπρας-Καμμένος-Βαρουφάκης είναι περισσότερο από 30 φορές το ποσό του «καταραμένου» ΕΝΦΙΑ. Και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι παραμένουν δημιουργώντας ζημιά κάθε μέρα.

Χωρίς μεταρρυθμίσεις, μείωση του Δημοσίου, μείωση της φορολογίας και αύξηση της παραγωγής, η Ελλάδα θα σέρνεται από μνημόνιο σε μνημόνιο, με τη μιζέρια να μεγαλώνει. Αλλά ο κόσμος ακόμα εμπιστεύεται τον κ. Τσίπρα, γιατί τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα η Ν.Δ. δεν έχουν αρθρώσει μεταρρυθμιστικό λόγο που να λύνει τα προβλήματα.

Ετσι οι εκλογές στην Ν.Δ. δεν είναι μόνο θέμα προσωπικοτήτων. Είναι ανάγκη ο αρχηγός να έχει μεταρρυθμιστικές θέσεις και αρκετή πείρα για να μπορεί να τις εφαρμόσει. Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πιο κατάλληλος για αρχηγός. Εχει σωστές θέσεις στην οικονομία (υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα, μικρότερο κράτος, λιγότερους φόρους, αποκρατικοποιήσεις, αξιολόγηση στο Δημόσιο, αριστεία) και έχει σοβαρή απήχηση στον κεντροδεξιό χώρο. Προσπάθησε να γίνει διάλογος μέσα στη Ν.Δ. και έφερε τις μεταρρυθμιστικές θέσεις του στις ομιλίες του με ιδιαίτερα μετριοπαθή τρόπο. Προσπάθησε να πείσει με τη λογική και χτύπησε τον λαϊκισμό. Εχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αλλάξει το κόμμα και να δημιουργήσει νέες πολιτικές που θα λύνουν τα προβλήματα με βάση την επιχειρηματικότητα, το μικρότερο κράτος, τους λιγότερους φόρους, την αριστεία και όχι με βάση τον λαϊκισμό.

Η Ν.Δ. χρειάζεται πολλή δουλειά, πέρα από την εκλογή αρχηγού, για να γίνει ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να δουλέψει γι’ αυτό. Η Ν.Δ. είναι τυχερή στην πολιτική συγκυρία. Ξεφορτώθηκε τους ακροδεξιούς της Χ.Α. και τους λαϊκιστές των ΑΝΕΛ. Το ΠΑΣΟΚ άφησε ακάλυπτο τον χώρο του κέντρου και το Ποτάμι θέλει αρκετό χρόνο για να συγκροτηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπαίει εφαρμόζοντας καθ’ υπαγόρευση το πιο σκληρό μνημόνιο από τη μία και όλες τις τρελές ιδεοληψίες (π.χ., αριστεία= ρετσινιά) από την άλλη. Το πολιτικό κενό στο κέντρο είναι τόσο μεγάλο που πολλοί θα πουν ότι δεν χρειάζεται πραγματική αλλαγή στη Ν.Δ. για να κυριαρχήσει.

Ομως η ριζική αλλαγή και η υποστήριξη μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη. Πρώτον, γιατί είναι εθνικά απαραίτητη. Χωρίς μεταρρυθμίσεις η ελληνική οικονομία δεν έχει ελπίδα. Δεύτερον, γιατί η Ν.Δ. πρέπει, επιτέλους, από υποστηρικτής του κρατισμού πριν από την κρίση να γίνει τώρα ο μοχλός της αλλαγής και ο κύριος φορέας της οικονομικής μεταρρύθμισης, και βέβαια να πείσει τον κόσμο ότι άλλαξε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πιο κατάλληλος γι’ αυτήν τη δουλειά. Τον περιμένει πολλή δουλειά και μέσα στο κόμμα και προπαντός στην προσπάθεια για επικράτηση των μεταρρυθμιστικών ιδεών και πολιτικών στην κοινωνία.

* Ο κ. Νίκος Οικονομίδης είναι καθηγητής του Stern School of Business.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή