Λαζάνια με σέσκουλα, καυκαλήθρες και μυρώνια

Λαζάνια με σέσκουλα, καυκαλήθρες και μυρώνια

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα λαζάνια «νέας γενιάς» που βρίσκουμε στο εμπόριο δεν χρειάζεται να τα βράσουμε (η οδηγία αυτή αναγράφεται στη συσκευασία τους). Σε αυτή την περίπτωση, τα υγρά της γέμισης πρέπει να είναι αρκετά, ώστε τα ζυμαρικά να μαλακώσουν κατά το ψήσιμο. Καλύτερα όμως είναι να τα βράζουμε για περίπου 2 – 3 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν.

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 40΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: περίπου 45΄ 

Υλικά  για 8 άτομα (για ταψί περίπου 32 x 38 εκ.):

  • 500 γρ. (1 πακέτο) λαζάνια
  • 500 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
  • 300 γρ. σέσκουλα, καθαρισμένα, χοντροκομμένα
  • 1/2 μάτσο καυκαλήθρες + 1/2 μάτσο μυρώνια (σε ορισμένα σούπερ μάρκετ, σε καλά μανάβικα και λαϊκές αγορές – αν δεν βρούμε, βάζουμε διάφορα μυρωδικά, π.χ. μαϊντανό, άνηθο, κ.λπ.), καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  • 2 ξερά κρεμμύδια, σε καρέ
  • 350 ml ξινόκρεμα (βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ως sour cream ή crème fraîche) ή σμετάνα (σε καταστήματα με ρωσικά τρόφιμα) ή 200 γρ. κατίκι και 150 γρ. γιαούρτι σακούλας
  • 150 ml φρέσκο γάλα
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει και 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, βράζουμε τα ζυμαρικά για περίπου 2 – 3 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν ελαφρώς.

Τα στραγγίζουμε, κρατάμε 200 ml από το νερό όπου τα βράσαμε, τα ξεπλένουμε με φρέσκο νερό, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους, και τα αφήνουμε απλωμένα σε πετσέτα.

Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε το σπανάκι και τα σέσκουλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά και να μαραθούν. Προσθέτουμε τις καυκαλήθρες, τα μυρώνια, το νερό που κρατήσαμε στην άκρη και πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C και λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Καλύπτουμε τον πάτο του ταψιού με μία στρώση λαζάνια. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα από το μείγμα με τα λαχανικά, σκορπίζουμε το μισό κεφαλοτύρι και καλύπτουμε με άλλη μία στρώση λαζάνια. Απλώνουμε τα υπόλοιπα χορταρικά, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και καλύπτουμε με την τελευταία στρώση λαζάνια.

Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε την ξινόκρεμα, το γάλα, τους κρόκους, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για να αναμειχθούν. Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα και ψήνουμε για περίπου 20 – 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε περίπου 10 λεπτά «να σταθεί», κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή