Νέα τεχνολογικά επιτεύγματα στο Consumer Electronics Show 2016

Νέα τεχνολογικά επιτεύγματα στο Consumer Electronics Show 2016

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 3.800 εκθέτες παρουσίασαν τα νέα τους τεχνολογικά επιτεύγματα κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης τεχνολογίας Consumer Electronics Show (CES), η οποία πραγματοποιήθηκε για μια ακόμη χρονιά στο Λας Βέγκας μεταξύ 6-9 Ιανουαρίου.

Τουλάχιστον 150 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έλαβαν μέρος στην έκθεση παρουσιάζοντας στους επισκέπτες τα νέα καινοτόμα προϊόντα και τεχνολογίες.

Την ελληνική αποστολή συνδιοργάνωσαν οι Enterprise Greece και mi-Cluster και περιλάμβανε συνολικά 12 εταιρείες, οι οποίες συμμετείχαν με εθνικό περίπτερο στο Eureka Park. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος στην CES είναι οι Centaur Technologies, Qualia, Heliix, Hyperthech, Irida Labs, Meazon, Prisma Electronics, Sensoraide, Spark works, Think Silicon, Wubby, Yodiwo, ενώ το "παρών" έδωσαν και εκπρόσωποι του Corallia, της ENEBH και του Enterprise Greece.

Στην 48η έκθεση παρουσιάστηκαν ποικίλες τεχνολογικές καινοτομίες, από κινητά τηλέφωνα και νέες οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, μέχρι «έξυπνες» λύσεις για τα κατοικίδια.

Στον τομέα της εκγύμνασης του σώματος, η εταιρεία Technogym παρουσίασε ένα νέο διάδρομο τρεξίματος, ο οποίος αναπαράγει μουσική ανάλογα με τον ρυθμό που τρέχει ο χρήστης. Σύμφωνα με την εταιρεία, το σύστημα λειτουργεί συγχρονίζοντας τον ρυθμό ενός μουσικού κομματιού με τον αριθμό των βημάτων ανά λεπτό που κάνει ο χρήστης.

Μένοντας σε αυτή την κατηγορία, η εταιρεία iFit ανακοίνωσε τη διάθεση ενός ακόμα διαδρόμου τρεξίματος με ενσωματωμένη κυρτή οθόνη OLED 60 ιντσών, η οποία θα δίνει στον χρήστη την αίσθηση ότι «τρέχει» σε εξωτικές τοποθεσίες, κάνοντας την εμπειρία του τρεξίματος συναρπαστική, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Η ενσωμάτωση μεγάλων οθονών σε ηλεκτρικές συσκευές φαίνεται ότι αποτελεί τη νέα τεχνολογική «μόδα». Κατά τη διάρκεια της CES 2016, η Samsung παρουσίασε ένα νέο ψυγείο, το οποίο διαθέτει οθόνη αφής 21.5 ιντσών μέσω της οποίας είναι δυνατός ο έλεγχος της «θερμοκρασίας, της υγρασίας και των λειτουργιών» της συσκευής. Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, το ψυγείο διαθέτει ενσωματωμένη κάμερα στο εσωτερικό του, η οποία παρέχει στον χρήστη τη δυνατότητα να βλέπει το περιεχόμενο του ψυγείου μέσω της οθόνης χωρίς καν να χρειαστεί να ανοίξει την πόρτα του.

Μία ακόμα οικιακή ηλεκτρική συσκευή που αναμένεται να «λύσει» τα χέρια των νοικοκυρών είναι το πρωτότυπο πλυντήριο ρούχων Laundroid της εταιρείας Seven Dreamers, το οποίο όχι μόνο πλένει και στεγνώνει τα λερωμένα ρούχα αλλά και τα διπλώνει ώστε να είναι έτοιμα να μπουν απευθείας στα συρτάρια. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνία ώστε η τεχνολογία αυτή να συμπεριλαμβάνεται από το 2018 και στα πλυντήρια-στεγνωτήρια της Panasonic.

Περνώντας στον κόσμο των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, η LG παρουσίασε τη νέα σειρά K των smartphones της. Τα δύο πρώτα μοντέλα, K7 και K10, διαθέτουν προηγμένα χαρακτηριστικά για τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο, στοχεύοντας κυρίως σε πιο νεανικό κοινό. Και τα δύο μοντέλα ενσωματώνουν κάμερες στην οπίσθια και εμπρόσθια πλευρά του κινητού καθώς και φλας για καλύτερη απόδοση στη λήψη φωτογραφιών selfies.

Κατά τη διάρκεια της φετινής CES, πολλές ήταν οι εταιρείες που παρουσίασαν νέα καινοτόμα προϊόντα, όπως το ηλεκτρονικό σκέιτμπορντ, τα «έξυπνα» παπούτσια αλλά και το Smartbowl για τα κατοικίδια.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία Acton παρουσίασε το νέο ηλεκτρονικό σκέιτμπορντ Blink, το οποίο ο αναβάτης μπορεί να χειρίζεται μέσω μιας μικρής φορητής συσκευής και έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει με έως 12 χιλιόμετρα την ώρα.

Ένα «έξυπνο» ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών παρουσίασε στην έκθεση η εταιρεία Digitsole, τα οποία διαθέτουν ενσωματωμένο σύστημα που παράγει θερμότητα κρατώντας τα δάχτυλα των ποδιών ζεστά αλλά και μετρητή βημάτων. Τα καινοτόμα αυτά παπούτσια διαθέτουν και ενσωματωμένο φακό, ενώ σύμφωνα με την εταιρεία θα πωλούνται προς 450 δολάρια (περίπου 413 ευρώ).

Ένα ακόμα παράξενο gadget που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της φετινής CES είναι το Smartbowl, το πιάτο των κατοικίδιων που ενημερώνει τον ιδιοκτήτη με τι ποσότητα θα πρέπει να τραφεί το αγαπημένο τους τετράποδο ώστε να είναι υγιές. Η εταιρεία Petnet, που ανέπτυξε αυτό το gadget, αναφέρει ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι να εισαγάγουν στο σύστημα του μπολ το βάρος, την ηλικία καθώς και το πόσο δραστήριο είναι το σκυλί ή η γάτα τους και αυτό τους ενημερώνει εάν έχουν βάλει τη σωστή ποσότητα τροφής.

Η πρώτη φορά που διεξήχθη η CES ήταν τον Μάιο του 1967 στη Νέα Υόρκη. Τότε, χωρίς να υπάρχουν ακόμα τα blogs και τα social media, γράφονταν οι μεγαλύτερες τεχνολογικές ιστορίες που καθόρισαν το μέλλον της τεχνολογίας όπως την ξέρουμε σήμερα. Ορισμένα από τα μεγαλύτερα καινοτόμα προϊόντα είχαν παρουσιαστεί στην CES όπως παραδείγματος χάριν, το πρώτο VCR το 1970, το οποίο έφερε την επανάσταση στον τρόπο που παρακολουθούσαμε ταινίες. Είναι λοιπόν απορίας άξιο να δούμε τι επιφυλάσσει το μέλλον στις επόμενες εκθέσεις Consumer Electronics Show.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή