Αλλάζει η ανθρωπογεωγραφία Ν.Δ.

Αλλάζει η ανθρωπογεωγραφία Ν.Δ.

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντατικές επαφές με τους στενούς του συνεργάτες, τους βουλευτές που τον στήριξαν αλλά και με στελέχη που βρέθηκαν απέναντί του κατά την τρίμηνη προεκλογική μάχη πραγματοποιεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυρ. Μητσοτάκης καθώς, σταδιακά, σχηματοποιείται η νέα ηγετική ομάδα μετά τις κάλπες της Κυριακής.

Αύριο συγκαλείται, για πρώτη φορά επί Μητσοτάκη, η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και εν όψει αυτού «κλειδώνουν» και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις και τομείς ευθύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας θα προταθεί ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης. Ρόλο στον στενό πυρήνα των βουλευτών περί τον κ. Μητσοτάκη αναμένεται να έχει ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, ενώ στον κρίσιμο τομέα της ανασυγκρότησης του κόμματος και της προετοιμασίας του Συνεδρίου κατευθύνεται ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης.

Συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, στη Βουλή, είχε η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη που, κατά πληροφορίες, αναλαμβάνει επικεφαλής των τομέων Εξωτερικών και Αμυνας της Ν.Δ. ενώ περιλαμβάνεται και στην κλειστή ομάδα βουλευτών στους οποίους ο κ. Μητσοτάκης επενδύει για την αναβάθμιση της επικοινωνιακής εικόνας του κόμματος. Θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. θα αναλάβει, εξάλλου, ο κ. Νίκος Δένδιας. Ο τελευταίος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. από το γραφείο του οποίου σε κόμμα και Βουλή πέρασαν τις τελευταίες ώρες αρκετοί ακόμη βουλευτές αλλά και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Σ. Ιωαννίδης.

Καθώς οι επαφές του κ. Μητσοτάκη με τον Αδωνι Γεωργιάδη είναι συνεχείς, ενδιαφέρον αποκτά και η συνάντηση που θα έχει ο πρόεδρος της Ν.Δ. με την αδελφή του, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστα. Δεν αποκλείεται, με το πέρας της συνάντησης Μητσοτάκη-Τζιτζικώστα, να οριστικοποιηθεί και το εάν ο νέος πρόεδρος θα ενεργοποιήσει το σενάριο τοποθέτησης αντιπροέδρων, στο πρόσωπο των κ. Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα ή θα τους προταθεί άλλη θέση. Ο μεν κ. Γεωργιάδης επιχειρεί να κατοχυρώσει τη θέση του εκφραστή της «δεξιάς» τάσης στο κόμμα, με στόχο να εξισορροπεί τα κεντρώα ανοίγματα που σχεδιάζει ο κ. Μητσοτάκης (σ.σ. «πρέπει να ανοιχτούμε στο κέντρο, από εκεί αντλούν δυνάμεις το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, κάποια μέλη του ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε χθες ο κ. Λ. Αυγενάκης), ο δε κ. Τζιτζικώστας θα επιθυμούσε να κεφαλαιοποιήσει εσωκομματικά το 20% που εξασφάλισε στον Α΄ γύρο αλλά και τη, εν συνεχεία, στήριξη προς τον εκλεγέντα πρόεδρο.

Θέμα ωρών, πιθανότατα, είναι και η συνάντηση με τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ενώ πολλοί είναι αυτοί που εισηγούνται στον κ. Μητσοτάκη να προβεί σε μία κίνηση πολιτικής αβροφροσύνης προς τον αντίπαλό του στο Β΄ γύρο.

Ως προς τα οργανωτικά, τη γραμματεία αναμένεται να αναλάβει ο κ. Βασ. Σπανάκης, ενώ αναζητείται η συντομότερη, πριν από τον Ιούνιο, ημερομηνία διεξαγωγής του τακτικού συνεδρίου του κόμματος. Δεδομένων των καταστατικών προβλέψεων αλλά και της ανάγκης να προηγηθούν οι εκλογές στην ΟΝΝΕΔ και η ανάδειξη Συνέδρων από τις κομματικές οργανώσεις (σ.σ. όπου εκτιμάται ότι θα αποτυπωθούν και οι νέοι εσωκομματικοί συσχετισμοί), η διεξαγωγή του τοποθετείται, το συντομότερο, εντός του Απριλίου.

Μήνυμα κοινής πορείας με το «όλον» της παράταξης

Σαφή διάθεση συμπόρευσης με το «όλον» της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς όμως αυτό να οδηγεί σε υπαναχωρήσεις σε σχέση με την πολιτική πλατφόρμα που κατέθεσε προεκλογικά και υπερψηφίστηκε από τα μέλη του κόμματος, επιδεικνύει ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που χθες συναντήθηκε διαδοχικά με τους πρώην πρωθυπουργούς του κόμματος κ. Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Επισήμως ελάχιστα διέρρευσαν για όσα ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στη συνάντηση με τον κ. Καραμανλή, καθώς ήταν η καραμανλική πτέρυγα που στήριξε την υποψηφιότητα του κ. Ευ. Μεϊμαράκη. Στον αντίποδα, η σαμαρική πτέρυγα είχε στηρίξει, ειδικά στον δεύτερο γύρο, την υποψηφιότητα Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η συνάντηση μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Καραμανλή είχε όχι μόνον θεσμικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα, μετά την ένταση των προηγούμενων μηνών. Ο μεν κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ότι έχει διάθεση να μην υπάρξουν αποκλεισμοί στη λειτουργία του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο δε κ. Καραμανλής φέρεται να κατέστησε σαφές ότι η στάση του θα παραμείνει θεσμική και, προφανώς, είναι ο κ. Μητσοτάκης που έχει την εντολή των πολιτών να χαράξει την πορεία εφεξής. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι η συνάντηση «ήταν θαυμάσια… και το κλίμα πολύ καλό, όπως ήταν πάντα άλλωστε», ενώ στις επίμονες δημοσιογραφικές ερωτήσεις για τη στήριξη προς Μεϊμαράκη, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε με τη φράση «τα εν οίκω, μη εν δήμω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή