Το χρονικό αιματηρών επιθέσεων στην Τουρκία

Το χρονικό αιματηρών επιθέσεων στην Τουρκία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, που κόστισε τη ζωή σε δέκα ανθρώπους, υπογραμμίζει τις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Τουρκία από τους ισλαμιστές, τους Κούρδους αυτονομιστές και τις ένοπλες αριστερές οργανώσεις.

• 12 Ιανουαρίου 2016: Βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί τα εκρηκτικά του στην πλατεία Σουλταναχμέτ στο τουριστικό κέντρο της Πόλης, σκοτώνοντας δέκα ανθρώπους, οι περισσότεροι από αυτούς Γερμανοί τουρίστες.

• 23 Δεκεμβρίου 2015: Εκρηξη στο αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκοκτσέν της Κωνσταντινούπολης σκοτώνει έναν άνθρωπο και τραυματίζει έναν ακόμη. Την ευθύνη της ενέργειας ανέλαβε η κουρδική οργάνωση ΤΑΚ, παρακλάδι του PKK.

• 10 Οκτωβρίου 2015: Βομβιστές αυτοκτονίας, μέλη του Ισλαμικού Κράτους, σκοτώνουν 102 ανθρώπους στην Αγκυρα. Πολλά από τα θύματα ήταν Κούρδοι, που συγκεντρώνονταν για να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας κατά των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη ΝΑ Τουρκία.

• 19 Αυγούστου 2015: Αριστεροί αντάρτες, μέλη του DHKP-C, ρίχνουν χειροβομβίδα σε φυλάκιο φρούρησης του μουσείου του Ανακτόρου Ντολμαμπαχτσέ της Κωσνταντινούπολης. Κανείς δεν τραυματίζεται.

• 10 Αυγούστου 2015: Ενοπλοι ανοίγουν πυρ εναντίον του αμερικανικού προξενείου της Πόλης. Λίγη ώρα αργότερα, βόμβα εκρήγνυται έξω από αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, τραυματίζοντας πέντε αστυνομικούς και δύο πολίτες.

• 20 Ιουλίου 2015: Επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας, που αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος, σκοτώνει 31 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πολλών Κούρδων, στην πόλη Σουρούτς, στα σύνορα της χώρας με τη Συρία.

• 6 Ιανουαρίου 2015: Γυναίκα ζωσμένη με εκρηκτικά, ανατινάζεται στην πλατεία Σουλταναχμέτ της Πόλης -τόπο της χθεσινής επίθεσης- προκαλώντας τον θάνατο ενός αστυνομικού. Η αριστερή ένοπλη οργάνωση DHKP-C, που αρχικά ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, απέσυρε αργότερα τον ισχυρισμό της αυτό. Η γυναίκα καμικάζι αποδείχθηκε εντέλει ότι ήταν ισλαμίστρια.

• 23 Μαΐου 2014: Βομβιστική επίθεση προκαλεί τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων εννέα στη συνοικία Οκμεϊντανί της Κωνσταντινούπολης.

• 11 Μαΐου 2013: Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σκοτώνει 52 ανθρώπους στην τουρκική πόλη Ρεϊχανλί, κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Συρία.

• 1η Φεβρουαρίου 2013: Η ένοπλη αριστερή οργάνωση DHKP-C σκοτώνει φρουρό της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα, με επίθεση αυτοκτονίας.

• 11 Σεπτεμβρίου 2012: Βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώνει έναν και τραυματίζει τέσσερις ανθρώπους σε αστυνομικό τμήμα της Πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή