Οργανωμένες ρατσιστικές επιθέσεις

Οργανωμένες ρατσιστικές επιθέσεις

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Περίπου 200 μασκοφόροι ακροδεξιοί χούλιγκαν, κρατώντας πλακάτ με ρατσιστικά συνθήματα, πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη επιδρομές στην πόλη της Λειψίας, πετώντας κροτίδες, σπάζοντας τζάμια και προκαλώντας φθορές σε κτίρια, σε μια νέα ένδειξη των εντάσεων που δημιουργεί η προσφυγική κρίση στη Γερμανία.

Οι προχθεσινοί βανδαλισμοί αποτέλεσαν «αντίποινα» για τις σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών που σημειώθηκαν στην Κολωνία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Οι επιθέσεις έχουν ενισχύσει τις επιφυλάξεις για την πολιτική που ακολουθείται, καθώς ακροδεξιά στοιχεία έχουν καταφέρει να εκμεταλλευτούν τα τελευταία γεγονότα, σκορπίζοντας το μίσος και τον τρόμο. Περίπου 2.000 μέλη του αντιμουσουλμανικού κινήματος LEGIDA διαδήλωσαν ειρηνικά στη Λειψία, αλλά η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 211 προσήχθησαν αφότου κατευθύνθηκαν προς την περιοχή Κόνεβιτς, ορθώνοντας οδοφράγματα και καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Ο ψηλότερος όροφος ενός κτιρίου τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ το κεντρικό σύνθημα της ομάδας που αποσπάστηκε ήταν: «Η Λειψία θα παραμείνει ανοιχτόχρωμη», σε μια ευθεία αναφορά στο χρώμα του δέρματος των κατοίκων της. «Πρόκειται για γυμνή βια, τίποτα παραπάνω», σχολίασε ο δήμαρχος της πόλης, Μπούργκχαρντ Γιουνγκ, στερώντας κάθε ελαφρυντικό από τους δράστες.

Παράλληλα, συνέδεσε τους χούλιγκαν με το κίνημα LEGIDA, λέγοντας ότι οι βάνδαλοι απλώς έθεσαν σε εφαρμογή τις εκκλήσεις της αντιισλαμικής οργάνωσης. Η αστυνομία έβαλε τους ακροδεξιούς σε ένα λεωφορείο, το οποίο δέχθηκε επίθεση από αντιδιαδηλωτές της αριστεράς. «Η Μέρκελ πρέπει να φύγει» και «Μέρκελ, πάρε τους μουσουλμάνους σου και φύγε» ήταν τα κυρίαρχα σλόγκαν.

Πιέσεις στη Μέρκελ

Με δεδομένο ότι ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να αυξηθεί φέτος, η Μέρκελ δέχεται πιέσεις να σκληρύνει τη γραμμή της. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικά ταχύτερες διαδικασίες απέλασης αλλοδαπών κακοποιών αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση, υπό την πίεση των επιθέσεων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία, το Αμβούργο, τη Στουτγκάρδη και σε άλλες πόλεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπουργών Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, και Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, στο εξής θα απελαύνεται όποιος καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης – ανεξαρτήτως του ύψους της ποινής ή του εάν η ποινή έχει ανασταλτικό χαρακτήρα ή όχι. Δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Bild την εμφανίζει να χάνει έδαφος από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, που έχει ήδη φτάσει στο 11,5%, αυξημένη κατά 2%, ενώ η δημοτικότητα των Χριστιανοδημοκρατών πέφτει μία ποσοστιαία μονάδα.

Χθες, η γερμανική αστυνομία παραδέχθηκε πως έχει σημειωθεί μικρή αύξηση στον αριθμό των προσφύγων που επαναπροωθούνται στην Αυστρία, διαβεβαίωσε όμως ότι δεν υπάρχει νέα οδηγία για την επαναπροώθηση των προσφύγων παρά την αλλαγή στάσης του Βερολίνου στο θέμα της υποδοχής αιτούντων άσυλο. «Είναι αλήθεια πως ο αριθμός (των ατόμων που επαναπροωθούνται) βρίσκεται σε ένα επίπεδο λίγο πιο αυξημένο τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας. Παρ’ όλα αυτά, περίπου 2.500 πρόσφυγες φθάνουν στη Γερμανία καθημερινά από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η γερμανική αστυνομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή