Γλυκό κουταλιού φιρίκι

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄, Παρασκευή: περίπου 30΄ – 40΄    

«Μικρά φιρίκια πρέπει να διαλέξετε γι’ αυτό το γλυκό. Αν πάντως δεν βρείτε, πάρτε κανονικά μήλα και κόψτε τα στα τέσσερα. Βεβαίως, το φιρίκι είναι όμορφο. Το χρώμα του γλυκού είναι λίγο άχαρο, γι’αυτό μπορείτε να βάλετε σαφράν, που δίνει ζωηρό κίτρινο πορτοκαλί».

Υλικά για 1½ κιλό:

  • 1½ κιλό φιρίκια
  • 1½ κιλό ζάχαρη
  • χυμός από 1 λεμόνι και από 2 – 3 λεμόνια επιπλέον
  • 1/2 γρ. σαφράν (αν θέλετε)
  • 10 καρφιά γαρίφαλα
  • λίγα αμύγδαλα, ασπρισμένα και ψημένα (αν θέλετε)

Διαδικασία:

Ξεφλουδίζουμε τα φιρίκια και με το κυλινδρικό εργαλείο αφαιρούμε το εσωτερικό τους που έχει τα κουκούτσια. Εχουμε νερό σε μια λεκανίτσα όπου έχουμε στύψει μέσα 2 – 3 λεμόνια και ρίχνουμε τα καθαρισμένα μηλαράκια για να μη μαυρίσουν.

Βάζουμε τη ζάχαρη σε ευρύχωρη κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό τόσο που να φτάνει περίπου 4 εκ. πάνω από τη ζάχαρη. Το βάζουμε να βράσει μαζί με το σαφράν, μέχρι να δέσει το σιρόπι*. Καρφώνουμε τα γαρίφαλα πάνω στα φιρικάκια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να ξαναδέσει το σιρόπι και τότε προσθέτουμε το λεμόνι και τα αμύγδαλα και βράζουμε για 1 λεπτό.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και μετά γεμίζουμε αποστειρωμένα βαζάκια. Προσέχουμε το σιρόπι να καλύπτει εντελώς τα φρούτα, για να μη χαλάσουν.

* ΕΔΕΣΕ ΤΟ ΓΛΥΚΟ; Για να καταλάβουμε αν έδεσε το σιρόπι ή μια μαρμελάδα, ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας από το γλυκό σε ένα πιατάκι: θα πρέπει να είναι πυκνό και να μην απλώνει γρήγορα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή