Αρκεί η απλή εφαρμογή των νόμων

Αρκεί η απλή εφαρμογή των νόμων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα ήταν πολύ καλύτερο και θα αποδείκνυε ωριμότητα και αυτογνωσία εκ μέρους των πολιτικών στους οποίους ο λαός, προσφάτως, εμπιστεύτηκε τις τύχες της χώρας, αν εφάρμοζαν του νόμους. Αντί, δηλαδή, να φτιάξει ο κ. Κατρούγκαλος έναν νόμο για το ασφαλιστικό, θα ήταν πολύ καλύτερο να πει: «Θα εφαρμόσουμε την ισχύουσα νομοθεσία».

Γνωρίζω ότι πρόθεση της ομάδας Τσίπρα ήταν, όταν, τέτοια περίοδο, διακήρυσσαν τα επικίνδυνα όσο και αφελή μετεκλογικά τους σχέδια, να καταργήσουν με μονοκονδυλιά το νομοθετικό πλαίσιο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη. Ακόμη θα θυμούνται όσοι τους πίστευσαν ότι χωρίς άλλα χασομέρια, θα αποδίδονταν στους συνταξιούχους επιπροσθέτως οι περικοπές των προηγούμενων ετών.

Ο χάρτινος πύργος της δήθεν Αριστεράς του κ. Τσίπρα κατέρρευσε με τη σύναψη του τρίτου μνημονίου. Τουλάχιστον τότε, θα έπρεπε να παραδεχθούν το σφάλμα τους και να προχωρήσουν στην εφαρμογή τού ήδη από το 2010 ψηφισμένου πλαισίου.

Βεβαίως, ο πρωθυπουργός θα είχε υποχωρήσει, αλλά τι σημασία θα είχε μετά τον συμβιβασμό του Ιουλίου; Σημασία θα είχε ότι θα κέρδιζε χωρίς άλλη προσπάθεια την υποστήριξη όλων των άλλων κομμάτων, τα οποία είχαν ήδη στέρξει να ψηφίσουν το νέο μνημόνιο, στο όνομα της διάσωσης του κράτους.

Αλλά και η κοινή γνώμη δεν θα ολοφύρετο παρασυρμένη από τηλεδημοκόπους της δυστυχίας, για όσα νέα δεινά περιμένουν τους καλούς ανθρώπους που δεν προλαβαίνουν να μετρήσουν τα «χαστούκια» των αποτυχιών που σωρεύουν οι πολιτικοί μας.

Ομως, ο κ. Τσίπρας έκανε, για μια ακόμη φορά, έναν λανθασμένο υπολογισμό. Πίστευσε στην υπόσχεση που του έδωσε ο κ. Κατρούγκαλος: να φτιάξει αυτός ένα νέο νομικό πλαίσιο για τις συντάξεις, με την υπόσχεση να ικανοποιήσει τους δανειστές. Αν ο διασωθείς στη μετεκλογική κυβέρνηση υπουργός κατόρθωνε να βάλει τους Ευρωπαίους στην «ποσέτ» του σακακιού του, πίστευε ότι θα υποχρέωνε την αντιπολίτευση να παραχωρήσει την υποστήριξή της στον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Πράγματι, ο κ. Κατρούγκαλος έβαλε στο νομοσχέδιο σχεδόν όλα όσα είχαν ζητήσει από την Αθήνα οι δανειστές με το από 25 Νοεμβρίου 2014 σημείωμά τους. Αγνόησε πλήρως τις αντιρρήσεις που είχε εμφανίσει τότε ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης με το περίφημο απαντητικό προς την τρόικα μέιλ του!

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να στριμώξει πολιτικά την αντιπολίτευση με σκοπό να εξευτελίσει τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Αγνόησε την ουσία του ζητήματος, που μπορούσε να αντιμετωπιστεί άριστα με την εφαρμογή των ρυθμίσεων του 2010 και την ανοικτή συζήτηση επί του μακροχρόνιου σχεδίου. Ο εκβιασμός κατέρρευσε. Η σύμπραξη Τσίπρα-Καμμένου θα πάρει πάνω της ολόκληρο το κόστος του φορομπηχτικού σχεδίου Κατρούγκαλου. Καλά να πάθουν!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή