Κατάργηση «αριστείας» και στις Ε.Δ.

Κατάργηση «αριστείας» και στις Ε.Δ.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εντονότατη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκαλεί από χθες διάταξη σχεδίου νόμου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, βάσει της οποίας αλλάζει «προς τα κάτω» η κλίμακα βαθμολογίας των σχολών και των σχολείων των Ενόπλων Δυνάμεων. Ειδικότερα, από 17 γίνεται 15 ο βαθμός για την ένταξη στην κατηγορία «λίαν καλώς», ενώ η βάση κάτω από την οποία χαρακτηρίζεται κάποιος «αποτυχών», από το 11,99, κατεβαίνει στο 9,99. Μάλιστα, υπάρχει και πρόβλεψη για αναδρομική ισχύ των διατάξεων σε βάθος πενταετίας.

Aντιδράσεις

«Ολα δείχνουν ότι η σκοπιμότητα είναι μόνον η ικανοποίηση καθαρά πελατειακών αιτημάτων συγκεκριμένων στρατιωτικών, σε βάρος άλλων στρατιωτικών που ενδεχομένως κοπίασαν πάρα πολύ για να πετύχουν υψηλές βαθμολογίες», σχολίασε ο εισηγητής της Ν.Δ. Ι. Κεφαλογιάννης. Για «τεράστιο λάθος» έκανε λόγο ο κ. Κ. Τασούλας (Ν.Δ.) και προσέθεσε απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλευρά: «Επειδή ενδεχομένως νιώθετε ότι στον στρατό δεν υπάρχουν προσκείμενοι σ’ εσάς, θέλετε να το κάνετε διά της ευγνωμοσύνης. Για λόγους πελατειακούς και κομματικούς δίνετε το δικαίωμα σε μια ευρύτερη δεξαμενή αξιωματικών να κριθούν για ανώτατοι και για θέσεις εξωτερικού».

«Είναι κατάφωρα αντισυνταγματικό και νομίζω πως είναι προϊόν κακού μυαλού», είπε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος (Δημ. Συμπαράταξη). «Η κλίμακα βαθμολόγησης αλλάζει μοιραία, υιοθετώντας τη λογική περί αριστείας του τέως υπουργού Παιδείας», σχολίασε ο κ. Σπ. Δανέλλης (Ποτάμι).

Απαντώντας στην κριτική, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημ. Βίτσας υπεραμύνθηκε των προτεινόμενων αλλαγών, κάνοντας λόγο για «λογικές» αλλαγές στη βαθμολογία των στρατιωτικών σχολών και άφησε να εννοηθεί ότι θα μελετήσει και ίσως δρομολογήσει κάποια αλλαγή, μόνον ως προς το αναδρομικό της ισχύος των διατάξεων: «Στην 20βαθμη κλίμακα, το άριστα για τις Ε.Δ. είναι 19 – 20, το λίαν καλώς 17 – 18,99, το καλώς είναι 15 -16,99, το μετρίως 12 – 14,99 και αποτυγχάνει όποιος έχει από 11,99 και κάτω. Κατ’ αρχάς, εδώ υπάρχει κάτι το οποίο κατά τη δική μου γνώμη δεν είναι και λογικό, κάποιος να είναι πάνω από τη βάση, αλλά να θεωρείται αποτυχών. Παίρνουμε, λοιπόν, θα έλεγε κανείς την ακαδημαϊκή βαθμολογία και προσπαθούμε να την προσαρμόσουμε. Γι’ αυτό το κάνουμε και εμείς από 15», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βίτσας και προσέθεσε όσον αφορά την αναδρομικότητα: «Ας μου επιτρέψετε μέχρι αύριο να το ξαναμελετήσουμε και να δω πόσους αφορά αυτό το πράγμα, με τι κριτήρια και τα λοιπά. Και πάνω από τη δική μου νομική φιλοσοφική αντίληψη περί αναδρομικότητας, να το επανεξετάσουμε και να το δούμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή