Νέα επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στη ΝΑ Τουρκία

Νέα επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στη ΝΑ Τουρκία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΑΓΚΥΡΑ. Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 39 τραυματίστηκαν χθες στην πόλη Τσιονάρ, στην επαρχία του Ντιγιαρμπακίρ της ΝΑ Τουρκίας, όταν ημιφορτηγό γεμάτο εκρηκτικά εξερράγη μπροστά σε αστυνομικό τμήμα. Η ισχύς της έκρηξης ήταν τόσο μεγάλη, που κατέρρευσε παρακείμενο συγκρότημα κατοικιών για τις οικογένειες των αστυνομικών.

Μεταξύ των νεκρών από την κατάρρευση του κατοικημένου κτιρίου συγκαταλέγονται ένα βρέφος πέντε μηνών, ένα πεντάχρονο αγόρι κι ένα κορίτσι ενός έτους. Στο ημιφορτηγό είχε τοποθετηθεί ενάμισης τόνος εκρηκτικής ύλης.

«Νόμισα ότι επρόκειτο για έκρηξη ατομικής βόμβας. Το ωστικό κύμα με έριξε στο έδαφος», είπε ο κάτοικος της Τσινάρ, Σίτκι Ντιντς. Μέχρι χθες το βράδυ καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στην κατά πλειοψηφία κουρδική πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αν και οι Αρχές θεωρούν υπεύθυνο το ένοπλο αυτονομιστικό κίνημα του PKK.

Στο μεταξύ, θέσεις του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία σφυροκόπησε χθες με πυροβολικό ο τουρκικός στρατός, σηματοδοτώντας σημαντική κλιμάκωση της διένεξης από μέρους της Αγκυρας, δύο ημέρες μετά την επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη, που προκάλεσε τον θάνατο δέκα τουριστών, εκ των οποίων οι εννέα Γερμανοί.

Το σφυροκόπημα με πυροβολικό μεγάλου διαμετρήματος από τον τουρκικό στρατό εντός των συνόρων του Ιράκ και της Συρίας, στην παραμεθόριο των δύο χωρών με την Τουρκία, αποτελεί την πλέον αποφασιστική κίνηση της Αγκυρας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Μιλώντας χθες στην ετήσια σύνοδο Τούρκων πρεσβευτών στην Αγκυρα, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι περίπου 200 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν από τα πυρά του τουρκικού πυροβολικού το τελευταίο 48ωρο. «Υστερα από τις απεχθείς επιθέσεις στην Πόλη, οι ένοπλες δυνάμεις μας έπληξαν 500 θέσεις του Ι.Κ. τις τελευταίες 48 ώρες στη Συρία και στο Ιράκ. Κάθε επίθεση, που έχει στόχο της τους επισκέπτες στην Τουρκία, θα τιμωρείται αυστηρά», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο κ. Νταβούτογλου υπογράμμισε την πρόθεση της Αγκυρας να «εκριζώσει» όλους τους μαχητές του ιερού πολέμου από τα σύνορα της χώρας με τη Συρία. «Θα συνεχίσουμε να πολεμούμε την τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους, έως ότου εγκαταλείψει οριστικά τα σύνορα με τη χώρα μας και όσο καιρό συνεχίσει να αμαυρώνει το όνομα της ιερής θρησκείας μας: του Ισλάμ», είπε ο πρωθυπουργός.

Μέχρι στιγμής, επτά ύποπτοι έχουν συλληφθεί για συμμετοχή στην επίθεση της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Εφκάν Αλά. Οι τουρκικές αρχές ασφαλείας προέβησαν μάλιστα σε ευρεία αντιτρομοκρατική επιχείρηση σε όλη τη χώρα, συλλαμβάνοντας 70 υπόπτους, έξι από αυτούς Ρώσοι υπήκοοι, μέλη του Ισλαμικού Κράτους, αν και δεν ήταν γνωστό εάν κάποιοι από αυτούς συμμετείχαν στον σχεδιασμό της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή