Επέκταση σε νέες αγορές και επενδύσεις από 3 επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος

Επέκταση σε νέες αγορές και επενδύσεις από 3 επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εάν δεν είχαμε μεριμνήσει να έχουμε κεφάλαια στο εξωτερικό μέσω θυγατρικών εταιρειών, πιθανότατα σήμερα να μην συνέχιζαν τη λειτουργία τους οι επιχειρήσεις μας, που απασχολούν πάνω από 1.000 εργαζόμενους η κάθε μία, λόγω των capital controls». Τη δήλωση αυτή έκαναν χθές τόσο ο πρόεδρος της εταιρείας Πίνδος, Ανδρέας Δημητρίου, όσο και ο κ. Νίκος Χαΐτογλου, μέλος της εταιρείας Αφοί Χαΐτογλου, έπειτα από ερώτηση της «Κ» για το κόστος που είχε για τις επιχειρήσεις η επιβολή των capital controls στην ελληνική οικονομία από τις 28 Ιουνίου 2015. Μάλιστα, και οι δύο εκπρόσωποι των βορειοελλαδίτικων επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια παρουσίασης των οικονομικών τους μεγεθών στο Χρηματιστήριο μαζί με την B&T Composites, δήλωσαν αντίθετοι στο ενδεχόμενο να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές, καθώς εξήγησαν ότι θα επηρεάσει σημαντικά το κόστος των επιχειρήσεων, αφού απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Επίσης, σε ερώτηση της «Κ», δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο, εφόσον, όπως είπαν οι κ. Δημητρίου και Χαΐτογλου, ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην ελληνική οικονομία, ενώ εκτίμησαν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 πιθανότατα να είναι πιο δύσκολο σε σχέση με το 2015 εφόσον δεν αποκατασταθεί η ρευστότητα στην οικονομία, καθώς έπειτα από 7 μήνες capital controls οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να χάνουν χρόνο, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις συναλλαγές τους με τους πελάτες τους και τους προμηθευτές τους λόγω των περιορισμών.

Οι εκπρόσωποι των τριών εταιρειών βραβεύθηκαν το 2015 από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος με τα βραβεία «Ελληνική Αξία Βορείου Ελλάδας 2015» και χθές παρουσιάσθηκαν σε εκδήλωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης, που χτύπησε την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ στην εκδήλωση παρέστη και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Αρκετές επιχειρηματικές ειδήσεις ανακοίνωσαν οι επικεφαλής των τριών επιχειρήσεων από τη Βόρεια Ελλάδα.

Κατ’ αρχάς, η εταιρεία Πίνδος προχωρά την πενταετία 2016-2020 σε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 22,5 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως τόνισε ο πρόεδρος της επιχείρησης Ανδρέας Δημητρίου, η εταιρεία έχει σήμερα 7.000 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα και προμηθεύει με κοτόπουλα όλα τα σούπερ μάρκετ της χώρας. Το 2014 οι εξαγωγές της εταιρείας Πίνδος παρουσίασαν αύξηση 13,45%, ενώ ο κύκλος εργασιών το 2014 διαμορφώθηκε στα 213 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 11,43% σε σύγκριση με τις πωλήσεις το 2013. Η εταιρεία Πίνδος έχει σήμερα 450 μέλη κτηνοτρόφους-παραγωγούς.

Η εταιρεία Αφοί Χαΐτογλου εξάγει σήμερα σε περισσότερες από 50 χώρες και, όπως αποκάλυψε το μέλος του Δ.Σ. και 4ης γενεάς της οικογένειας, Νίκος Χαΐτογλου, σχεδιάζει το 2016 να αναπτυχθεί στις ΗΠΑ μέσα από στρατηγικές συνεργασίες που ήδη έχει συνάψει με την Kelloggs και την Kraft Foods.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή