Εκλογές με σταυρό προτίμησης μετά τον Ιούλιο

Εκλογές με σταυρό προτίμησης μετά τον Ιούλιο

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον προσεχή Ιούλιο, σύμφωνα με την κυβέρνηση και όπως προκύπτει από σχετική δήλωση του κ. Π. Κουρουμπλή χθες στη Βουλή, λήγει το δεκαοκτάμηνο εντός του οποίου αν προκηρυχθούν εκλογές, αυτές θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης.

Η τοποθέτηση αυτή έγινε με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. και αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, καθώς ήδη στον δημόσιο διάλογο καταγράφεται διάσταση απόψεων αναφορικά με την έναρξη της χρονικής διορίας του δεκαοκταμήνου, δεδομένου ότι μεσολάβησε και η εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου 2015. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης, ο υπουργός Εσωτερικών σε πρόσφατη έγγραφη απάντησή του για το ίδιο θέμα παραδεχόταν ότι ίσως χρειαστεί ακόμα και νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να αρθεί η καταγραφόμενη ασάφεια: «Υπάρχει γνωμοδότηση, σύμφωνα με την οποία το δεκαοκτάμηνο αρχίζει από τον Σεπτέμβριο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ερωτών βουλευτής.

«Πράγματι παράγεται ασάφεια», παραδέχτηκε και χθες ο κ. Κουρουμπλής, σπεύδοντας να σχολιάσει ότι «στον χώρο των συνταγματολόγων δεν υπάρχει ποτέ ομοφωνία». Για να προσθέσει: «Εμείς πιστεύουμε ότι το δεκαοκτάμηνο ξεκινάει από την ημέρα που έγιναν εκλογές με σταυρό. Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση, η δική μου θέση και η θέση της κυβέρνησης. Με βάση αυτή την εκτίμηση, νομίζω ότι θα πρέπει να κινείται η όποια διαδικασία κινηθεί, είτε είναι νομοθετική είτε όχι».

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει καταρτιστεί με την προοπτική «οι επόμενες εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας», και επανέλαβε τη δέσμευση ότι πολύ πριν από τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών «θα έχουμε έναν εκλογικό νόμο πιο δίκαιο» σε σχέση με τον ισχύοντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή