Λαγκάρντ: Το β΄τρίμηνο του 2016 η απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Λαγκάρντ: Το β΄τρίμηνο του 2016 η απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δεύτερο τρίμηνο του 2016 θα αποφασιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, εκτιμά η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, υπογραμμίζοντας σε αυστηρούς τόνους ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι προϋποθέσεις της βιωσιμότητας του χρέους και της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων.

«Ναι, η Ελλάδα άρχισε την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα στο τέλος. Κοιτάζουμε, παρακολουθούμε, κάνουμε τις παρατηρήσεις μας» δηλώνει η κ. Λαγκάρντ. «Το ΔΝΤ βλέπει μια πολιτική διαδικασία στην Αθήνα, αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει. Ίσως μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2016…»

Η κ. Λαγκάρντ τονίζει ότι το χρέος πρέπει να οργανωθεί εκ νέου και να αναδιαρθρωθεί. «Πρέπει να είναι βιώσιμο και δεν επιτρέπεται να επιβαρύνει την οικονομία. Μέχρι τώρα δεν εκπληρώνεται καμία από τις δύο προϋποθέσεις…» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, στο ΔΝΤ «θεωρούν ότι οι προϋποθέσεις είναι σχεδόν ανέφικτο να εκπληρωθούν». Η Αθήνα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ετησίως για πολλές δεκαετίες, προκειμένου το χρέος της να καταστεί βιώσιμο χωρίς «κούρεμα», σημειώνει η εφημερίδα. «Οι οικονομολόγοι του Ταμείου αμφιβάλλουν αν το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να πειστεί για έναν τόσο ασυνήθιστο ρυθμό ανάπτυξης».

Παρόμοια είναι η άποψη και για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν συνολικά το 6-7% του ΑΕΠ. «Καθώς η κυβέρνηση του Α.Τσίπρα αρνείται να φορολογήσει περισσότερο τους πλούσιους και οι γενικοί φόροι παραμένουν υψηλοί, απομένει μόνο να περικοπούν οι δαπάνες για τις συντάξεις. Το ελληνικό κράτος διαθέτει ετησίως περίπου το 10% των εσόδων του στα συνταξιοδοτικά ταμεία, προκειμένου να καλύψει τις συντάξεις. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση αρνείται να περικόψει αυτή την εκταμίευση. Ακόμη και αυτό ενοχλεί. Και μόνο η Αθήνα μπορεί να το αλλάξει» καταλήγει το δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή