Οι δικές μας ευθύνες

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρακολουθώντας το οικοδόμημα του Ρέντσο Πιάνο να αποκτά την τελική του μορφή, μέρα με την ημέρα, αισθάνεται κανείς ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση στο Φαληρικό Δέλτα. Το πρωτοποριακής κατασκευής στέγαστρο έχει ήδη ολοκληρωθεί, τα κτίσματα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Βιβλιοθήκης προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς προς την αποπεράτωση, το πάρκο είναι ήδη έτοιμο. Σε λίγο θα πρέπει να αρχίσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης των δύο φορέων.

Ας δούμε το μεγάλο στοίχημα: Μέχρι σήμερα αυτό που έχει πάρει μεγάλη έκταση στην ειδησεογραφική κάλυψη του θέματος είναι η αγωνία για το αν η πολιτεία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αν θα ανταποκριθεί στην οικονομική και διοικητική πρόκληση όταν το έργο θα περάσει στα χέρια της, δηλαδή μέσα στο 2016. Σε κάθε συνέντευξη Τύπου του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», πάρα πολλές ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ επικεντρώνονται σε αυτό το θέμα.

Μήπως όμως είναι ο λάθος τρόπος να αντιμετωπίζουμε ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα που έχουν γίνει στην πρωτεύουσα τις τελευταίες δεκαετίες; Αντί να αναρωτιόμαστε αν είναι το κράτος έτοιμο, ας αναρωτηθούμε αν είμαστε εμείς έτοιμοι να το αγκαλιάσουμε, να το αγαπήσουμε, να το προστατεύσουμε, να το υιοθετήσουμε. Να προσφέρουμε λίγο από τον χρόνο μας ή από την ενέργειά μας ως εθελοντές, να εισφέρουμε με ιδέες, να γίνουμε οι συμβολικοί «συνδιαχειριστές» του. Δεν είναι αυτονόητο. Προαπαιτεί ωριμότητα και βούληση.

Μιλώντας συνεχώς για τις ευθύνες της πολιτείας, ξεχνάμε τις δικές μας. Κάτι αυταπόδεικτο, αν δει κανείς τα χάλια στα οποία βρίσκεται ο δημόσιος χώρος. Δεν υπάρχει πιο αντιπαραγωγική στάση από το να βγάζουμε τον εαυτό μας από το προσκήνιο και να κρυβόμαστε πίσω από την πλάτη του κράτους.

Ας προσφέρει η πολιτεία τα απαραίτητα, τα ήδη συμπεφωνημένα, και στα υπόλοιπα ας βοηθήσουμε και εμείς. Ας είμαστε παρόντες και υποστηρικτές με όποιον τρόπο μπορούμε, και έτσι θα αισθανθούμε το πάρκο και τα κτίρια πραγματικά δικά μας. Η οικοδόμηση μιας σχέσης μπορεί να έρθει μόνο μέσα από προσωπικά βιώματα.

Το θετικότερο στοιχείο της προσπάθειας που ξεκίνησε το 2006 πάντως είναι τα νέα ήθη διαφάνειας στις σχέσεις της πολιτείας και του δωρητή, εν προκειμένω του ιδρύματος. Τη Δευτέρα προβλήθηκε σε ζωντανή σύνδεση στον ιστότοπο του ΙΣΝ η συνεδρίαση των μελών του Ιδρύματος, των μελών του Κέντρου Πολιτισμού ΙΣΝ και των φορέων της πολιτείας. Για πρώτη φορά σε ένα τόσο μεγάλης κλίμακας εγχείρημα δίνεται στους πολίτες η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία, να μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξή του σε κάθε βήμα. Είναι όλα στο φως, κάτι που «αναγκάζει» και το Δημόσιο να τηρεί χρονοδιαγράμματα και να επιδεικνύει συνέπεια και σοβαρότητα.

Η διαδικασία εξοικείωσης με τους μελλοντικούς επισκέπτες έχει ήδη ξεκινήσει, πολύ προτού ανοίξουν οι πόρτες, με καλές πρακτικές, με εκδηλώσεις και με ενημέρωση του ΚΙΠΣΝ σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Αν σκεφτεί κανείς πόσο συμμορφώθηκαν οι Αθηναίοι στους κανόνες καλής συμπεριφοράς και καθαριότητας στο μετρό και στο αεροδρόμιο, τότε μπορούμε να αισιοδοξούμε για έναν ακόμα λόγο. Στο πάρκο θα περνάμε πολύ περισσότερο χρόνο από όσο κρατά η αναμονή για μια πτήση ή η διαδρομή με έναν συρμό. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα ερεθίσματα για θετική ανταπόκριση θα είναι σίγουρα πολύ περισσότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή