Η μάχη των «Αθανάτων»

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε… αναβρασμό βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα το ελληνικό Ολυμπιακό Κίνημα. Η «συνταξιοδότηση» του Λάμπη Νικολάου από το εκλεκτό κλαμπ των «Αθανάτων», τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), έγινε αιτία για να «χηρέψει» η θέση, η οποία, όπως είναι φυσικό, απέκτησε πολλούς… μνηστήρες. Μέχρι τώρα, βασικοί διεκδικητές θεωρούνται ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) Σπύρος Καπράλος και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος. Κι ενώ η διχόνοια μοιάζει να… χτυπάει την πόρτα της ΕΟΕ, οι εσωτερικές συγκρούσεις δεν έχουν αξία διότι την τελική απόφαση αναμένεται να πάρουν ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, και η παρέα του, το καλοκαίρι, στο περιθώριο των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Ο τελευταίος Ελληνας «Αθάνατος», Λάμπης Νικολάου, εξελέγη το 1986 στη ΔΟΕ και είχε τη στήριξη του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Η θητεία του, όμως, έληξε λόγω ηλικίας και από τις αρχές του χρόνου δεν υπάρχει κανένας Ελληνας στο μέγαρο της Λωζάννης. Η ΔΟΕ δεν δεσμεύεται να έχει μέλη από όλες τις χώρες, αλλά από την έναρξη των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων πάντα υπήρχε κάποιος Ελληνας (ή και δύο) στη λίστα των εκλεκτών του Κινήματος. Η σημασία που δίνει ο Τ. Μπαχ στον ρόλο της Ελλάδας επιβεβαιώνεται από τις πληροφορίες που θέλουν να έχει δηλώσει επιθυμία για να παραστεί στη φετινή γιορτή της ΕΟΕ.

Η θέση του «Αθάνατου» –και τα προνόμια που τη συνοδεύουν– αποτελεί μήλον της Εριδος. Εκτός από τους κ. Καπράλο και Κούβελο έχουν ακουστεί τα ονόματα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, της προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλας Κοζομπόλη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρονται ο πρόεδρος της τοξοβολίας Πέτρος Συναδινός και ο πρώην πρόεδρος του χάντμπολ Στέλιος Αγγελούδης. Βέβαια, η ηγεσία της ΔΟΕ ενδέχεται να επιλέξει και κάποιο άλλο πρόσωπο – έκπληξη διότι, παρά τις κινήσεις που γίνονται στην Ελλάδα, η τελική επιλογή ανήκει σε αυτήν.

Από τους μέχρι τώρα υποψηφίους προβάδισμα φέρεται να έχει ο Σπύρος Καπράλος. Ως πρόεδρος της ΕΟΕ και παλαιός πολίστας χαίρει της αποδοχής του Ολυμπιακού Κινήματος ενώ η ΔΟΕ δείχνει καθαρά την προτίμησή της σε όσους έχουν υπηρετήσει τον αθλητισμό (ο Μπαχ υπήρξε ολυμπιονίκης της ξιφασκίας). Τον στηρίζουν οι Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές και η Ενωση Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών. Επίσης, πριν από λίγες ημέρες, ο Σταύρος Κοντονής, με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έστειλε επιστολή στον Μπαχ και έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση στηρίζει την υποψηφιότητά του. Ο Ισίδωρος Κούβελος έχει την υποστήριξη του πρώην «Αθανάτου» Λάμπη Νικολάου, ποντάρει στην Ολυμπιακή Ακαδημία, που αποτελεί μορφωτικό ίδρυμα της ΔΟΕ, και στις προσωπικές γνωριμίες του.

Σε ό,τι αφορά τους εκπροσώπους τως ελληνικών ομοσπονδιών, οι περισσότεροι επιθυμούν να μείνουν μακριά από τη διαμάχη των δύο ανδρών. «Σε τέτοια παιχνίδια δεν πρέπει να εμπλέκεται το αθλητικό κίνημα.

Υπήρξε από τον κ. Κούβελο πρόταση να ψηφίσουν οι εκπρόσωποι της ΕΟΕ, αλλά κάτι τέτοιο θα φέρει διχασμό στο σώμα», μας είπε υψηλόβαθμο μέλος της ΕΟΕ. Οταν ρωτήσαμε συνάδελφό του τι θα κάνει σε περίπτωση που υπάρξει ψηφοφορία, η απάντησή του ήταν κάθετη: «Κάποιοι από εμάς θα αρνηθούν να ψηφίσουν. Είμαστε θεματοφύλακες του Ολυμπιακού Κινήματος. Δεν στηρίζουμε κανέναν. Εξάλλου, η δική μας άποψη δεν έχει σημασία. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ έχει… και το καρπούζι και το μαχαίρι».

Στο παρελθόν, τον τίτλο του «Αθανάτου» κατείχαν οι Δημήτριος Βικέλας (1894-1899), Αλέξανδρος Μερκάτης (1899-1925), Γεώργιος Αβέρωφ (1926-1930), Νικόλαος Πολίτης (1930-1933), Αγγελος Βολανάκης (1933-1963), Ιωάννης Κετσέας (1946-1965), τ. βασιλεύς Κωνσταντίνος (1963-1974), Πύρρος Λάππας (1965-1980), Επαμεινώνδας Πετραλιάς (1975-1977), Νικόλαος Νησιώτης (1978-1986), Νίκος Φιλάρετος (1981-2005) και Λ. Νικολάου (1986-2015).

Τα προνόμια των «Αθανάτων» είναι πολλά. Κατά τη διάρκεια των σημαντικών αθλητικών εκδηλώσεων απολαμβάνουν τιμές που αγγίζουν αυτές των αρχηγών κρατών. Για κάθε ημέρα που καλύπτουν υποχρεώσεις της ΔΟΕ εισπράττουν 414 ευρώ και υπάρχει μεγάλη προσωπική προβολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή