Αιματηρή επίθεση σε πανεπιστήμιο

Αιματηρή επίθεση σε πανεπιστήμιο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Επίθεση ενόπλων δέχθηκε χθες πανεπιστήμιο στην επαρχία Κάιμπερ του ΒΔ Πακιστάν, με συνέπεια τον θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων, ένα χρόνο μετά την τρομοκρατική ενέργεια εναντίον σχολείου στην ίδια περιοχή, με 134 νεκρούς, στην πλειονότητά τους μικρούς μαθητές. Παρότι νωρίτερα χθες ανώτατο στέλεχος των Πακιστανών Ταλιμπάν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης στην επαρχία Κάιμπερ Παχτούνκουα, εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης διέψευσε λίγο αργότερα την ανάληψη ευθύνης, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια «αντι-ισλαμική».

Η αιματηρή επίθεση δείχνει, ωστόσο, ότι το ισλαμιστικό αντάρτικο στο Βορειοδυτικό Πακιστάν διατηρεί αμείωτη την επιχειρησιακή του ικανότητα, παρά τη μεγάλη κυβερνητική αντιτρομοκρατική εκστρατεία με στόχο τα κρησφύγετα των ισλαμιστών στις επαρχίες του Πακιστάν που συνορεύουν με το Αφγανιστάν.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Πακιστάν ανέφερε χθες ότι ο αριθμός των νεκρών στο Πανεπιστήμιο Μπατσά Χαν της πόλης Τσαρσάντα μπορεί να φθάσει τους σαράντα. Οι ειδικές δυνάμεις του στρατού ολοκλήρωσαν την επιχείρηση «εκκαθάρισης» του πανεπιστημιακού ιδρύματος έξι ώρες μετά την εκδήλωση της επίθεσης, αναφέροντας ότι και οι τέσσερις ένοπλοι ισλαμιστές βρήκαν τον θάνατο.

Πολλοί από τους νεκρούς φοιτητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού εκτελέσθηκαν με σφαίρα στο κεφάλι, όπως φάνηκε και από τις εικόνες που προβλήθηκαν σε πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Οι επιτιθέμενοι εκμεταλλεύθηκαν την πυκνή χειμερινή πρωινή ομίχλη για να σκαρφαλώσουν από τον τοίχο του προαυλίου του ιδρύματος, προτού εισβάλουν στα κτίρια του πανεπιστημίου και ανοίξουν πυρ αδιακρίτως εναντίον των φοιτητών και καθηγητών, σε αίθουσες διδασκαλίας και στα κτίρια της φοιτητικής εστίας.

Φοιτητές ανέφεραν ότι είδαν νέους άνδρες, οπλισμένους με αυτόματα όπλα καλάσνικοφ, να εισβάλουν σε κτίριο της φοιτητικής εστίας, όπου πολλοί συμφοιτητές τους κοιμούνταν ακόμη. «Ορμησαν μέσα και άρχισαν να πυροβολούν. Οι καθηγητές μάς είπαν να φύγουμε αμέσως, ενώ κάποιοι κρύφτηκαν στα λουτρά», είπε φοιτητής μιλώντας σε δημοσιογράφους τηλεοπτικού δικτύου. Η επίθεση των ισλαμιστών σχεδιάσθηκε ώστε να συμπέσει με την ημέρα κατά την οποία το πανεπιστήμιο είχε διοργανώσει εκδήλωση προς τιμήν του δημοφιλούς ποιητή και ακτιβιστή υπέρ της ανεξαρτησίας της εθνότητας των Παστούν, Χαν Αμπντούλ Γκαφάρ.

Το πανεπιστήμιο, με περισσότερους από 3.000 εγγεγραμμένους φοιτητές, φιλοξενούσε επιπλέον 600 επισκέπτες για την εκδήλωση.

Νωρίτερα χθες, ο πολέμαρχος των Πακιστανών Ταλιμπάν, Ουμάρ Μανσούρ, εμπλεκόμενος στην επίθεση του Νοεμβρίου 2014 κατά του στρατιωτικού λυκείου της Πεσαβάρ με 134 νεκρούς, ανέλαβε την ευθύνη της χθεσινής επίθεσης στην Τσαρσάντα, λέγοντας ότι πραγματοποιήθηκε από τέσσερις μαχητές του. Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το πρακτορείο Reuters, ο Μανσούρ δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο επελέγη ως στόχος καθώς πρόκειται για κρατικό ίδρυμα που υποστηρίζει εμμέσως τον στρατό.

Λίγες ώρες αργότερα, όμως, ο «εκπρόσωπος Τύπου» των Πακιστανών Ταλιμπάν, Μοχάμαντ Χορασάνι, εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση αποποιούμενος την ευθύνη. «Νέοι που φοιτούν σε μη στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα θα οικοδομήσουν το μέλλον του έθνους μας, ενώ η ασφάλειά τους αποτελεί ιερό καθήκον μας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν, που διατηρούν χαλαρές σχέσεις με τους Αφγανούς «αδελφούς» τους, μάχονται με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και την επιβολή του ισλαμικού νόμου, σαρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή