Εκθεση του ΟΗΕ για τα φρικαλέα εγκλήματα του Ισλαμικού Κράτους

Εκθεση του ΟΗΕ για τα φρικαλέα εγκλήματα του Ισλαμικού Κράτους

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, κρατά ως σκλάβους στο Ιράκ το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε χθες στη Γενεύη. «Οι κρατούμενοι σκλάβοι του Ισλαμικού Κράτους είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά και προέρχονται από τη μειονότητα των Γιαζίντι. Ορισμένοι, όμως, είναι μέλη άλλων εθνοτήτων και θρησκευτικών μειονοτήτων», αναφέρει η έκθεση, που συνέταξε από κοινού η Αποστολή Βοήθειας στο Ιράκ του ΟΗΕ και το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Η έκθεση περιγράφει επίσης θανατώσεις αιχμαλώτων και αμάχων από εκτελεστικά αποσπάσματα, με αποκεφαλισμούς, με το θάψιμο ζωντανών θυμάτων από μηχανικούς εκσκαφείς, με πυρπόληση ζωντανών θανατοποινιτών και με την εκπαραθύρωση άλλων από υψηλά κτίρια.

Μαζικές δολοφονίες

Ο ΟΗΕ διαθέτει επίσης πληροφορίες για μαζικές δολοφονίες ανήλικων στρατιωτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, 800 με 900 παιδιά από τη Μοσούλη απήχθησαν από το Ισλαμικό Κράτος για στρατιωτική και θρησκευτική εκπαίδευση. Δεκάδες παιδιά-στρατιώτες του Ισλαμικού Μετώπου φέρονται να εκτελέσθηκαν από τους τζιχαντιστές στην επαρχία Ανμπάρ του Δυτικού Ιράκ, όταν συνελήφθησαν να προσπαθούν να δραπετεύσουν από στρατόπεδο εκπαίδευσης.

«Ακόμη και τα αποτρόπαια στοιχεία αυτά δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τη φρίκη της ζωής των αμάχων στο Ιράκ. Οι αριθμοί αποκαλύπτουν πόσοι σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν από πράξεις ανοικτής βίας. Χιλιάδες άλλοι, όμως, πέθαναν από την έλλειψη βασικών ειδών διατροφής, πόσιμου νερού ή ιατρικής φροντίδας», είπε ο επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ζεΐντ Ραντ αλ Χουσεΐν, που προσέθεσε ότι τα στοιχεία του Οργανισμού αποκαλύπτουν με τα πλέον μελανά χρώματα τη φρίκη, από την οποία προσπαθούν να διαφύγουν οι Ιρακινοί πρόσφυγες στην Ευρώπη. «Οι πράξεις αυτές είναι συστηματικές και εκτεταμένες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις στοιχειοθετούν εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και πιθανών γενοκτονία», αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 18.802 πολίτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ και 36.245 τραυματίσθηκαν, μεταξύ των αρχών του 2014 και της 31ης Οκτωβρίου 2015, χαρακτηρίζοντας «απίστευτο» τον φόρο αίματος, που πληρώνουν οι άμαχοι στο Ιράκ.

Οι κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις της Βαγδάτης έχουν, ωστόσο, απωθήσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σε πολλά μέτωπα τους τελευταίους μήνες, ανακαταλαμβάνοντας πρόσφατα την πόλη Ραμάντι στο Δυτικό Ιράκ.

Παρά τις επιτυχίες αυτές, όμως, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Γιαν Κούμπις, ανέφερε χθες ότι «η λαίλαπα του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζει να σκοτώνει, να τραυματίζει και να εκτοπίζει Ιρακινούς πολίτες κατά χιλιάδες, προκαλώντας ανείπωτο πόνο».

Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν, μάλιστα, ότι οι εκτιμήσεις τους απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, καθώς ο αριθμός των νεκρών, τραυματιών και εκτοπισμένων είναι σίγουρα πολύ υψηλότερος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή