Διευθυντές στις εφορίες χωρίς αξιολόγηση

Διευθυντές στις εφορίες χωρίς αξιολόγηση

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τοποθέτηση στελεχών στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με διαδικασίες που δεν εγγυώνται την αξιοκρατική επιλογή τους προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Ι. Μπάκα, γεγονός που αναμένεται να ανοίξει νέο μέτωπο αντιπαράθεσης με τους πιστωτές.

Συγκεκριμένα, στις 11 Ιανουαρίου 2016 ο κ. Μπάκας με απόφασή του προκηρύσσει τις θέσεις διευθυντών, χωρίς να περιμένει την τοποθέτηση του νέου γενικού γραμματέα. Λίγες ημέρες αργότερα, με άλλη απόφασή του η οποία δημοσιεύεται στις 18 Ιανουαρίου 2016 καταργεί την υφιστάμενη διαδικασία επιλογής των διευθυντών των κεντρικών υπηρεσιών, των μεγάλων εφοριών και τελωνείων, των ελεγκτικών κέντρων κ.λπ., που αξιολογούνταν από Συμβούλιο Επιλογής, στο οποίο συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, ο διευθυντής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ή ο επιχειρησιακός διευθυντής μονάδας και ένας εμπειρογνώμονας από την πανεπιστημιακή κοινότητα, με συγκεκριμένα κριτήρια. Με την απόφαση του κ. Μπάκα η επιλογή γίνεται απλώς από τον γενικό γραμματέα. Εάν δεν τοποθετηθεί τις προσεχείς μέρες ο νέος γραμματέας, η επιλογή των προϊσταμένων ενδέχεται να γίνει από τον αναπληρωτή, δηλαδή τον ίδιο. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, αναφέρουν ότι η κατάργηση των κριτηρίων και του Συμβουλίου έγινε προκειμένου ο νέος γενικός γραμματέας να αναλάβει «καθαρό τοπίο». «Οι νέες κρίσεις θα γίνουν από τον νέο επικεφαλής» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Ωστόσο, η τοποθέτησή του έχει καθυστερήσει σημαντικά και ξεπερνά το διάστημα των δύο μηνών που αναφέρει ο νόμος.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μπάκας τοποθετήθηκε με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, στη θέση του αναπληρωτή μετά την παύση της κ. Κ. Σαββαΐδου στις 23 Οκτωβρίου 2015.

Μέχρι σήμερα η επιλογή των στελεχών της φορολογικής διοίκησης γινόταν από Συμβούλιο Επιλογής, ακολουθώντας τις διεθνείς πρακτικές. Τα κριτήρια αξιολόγησης ήταν 4: τα τυπικά προσόντα (τίτλος, μεταπτυχιακό, γλώσσες), η προϋπηρεσία, η πρακτική δοκιμασία-παρουσίαση και η συνέντευξη. Το αρμόδιο Συμβούλιο Επιλογής αφού αξιολογούσε όλους τους υποψηφίους (μάλιστα μπορούσε και να απορρίψει) πρότεινε τους τρεις υποψηφίους με την υψηλότερη βαθμολογία στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να επιλέξει, αιτιολογώντας την απόφαση του. Η ανωτέρω διαδικασία που χρησιμοποιείται διεθνώς καταργείται τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016 με απόφαση του αναπληρωτή γραμματέα Ι. Μπάκα. Οπως αναφέρεται στην απόφαση, η διαδικασία επιλογής καταργείται για:

1. Ολες τις υπηρεσίες που υπάγονται στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

2. Τις ειδικές αποκεντρωμένες υπηρεσίες της γενικής διεύθυνσης φορολογικής διοίκησης.

3. Τις ειδικές Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και συγκεκριμένα τις ΦΑΕ Αθηνών, ΦΑΕ Πειραιά, ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, ΔΟΥ Πλοίων και ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού.

4. Για τις οργανικές μονάδες της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η επιλογή, όπως τονίζεται στην απόφαση του κ. Μπάκα, διενεργείται με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ύστερα από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος πλήρωσης θέσεων ευθύνης. Η αίτηση υποψηφιότητας υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 10 εργάσιμων ημερών από την ημέρα καταχώρισης της πρόσκλησης στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Με το θέμα ασχολήθηκε και η βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία με ερώτησή της προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο συνδέει άμεσα την καθυστέρηση δημοσίευσης στο ΦΕΚ της απόφασης για τον νέο γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων με τις αντικαταστάσεις των γενικών διευθυντών στο υπουργείο Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή