Πολιτική θύελλα λόγω Plan Χ

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική θύελλα προκάλεσε η συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, ιδιαίτερα οι αναφορές του σχετικά με τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τόσο όσον αφορά το λεγόμενο «Plan X», που προετοίμασε η κυβέρνηση, όσο και αναφορικά με τη διαπραγμάτευση κατά τη διάρκεια του δραματικού προηγούμενου καλοκαιριού. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να ζητήσουν εξηγήσεις, ενώ η αντίδραση της κυβέρνησης εστιάσθηκε σε μια σαφή προσπάθεια υποβάθμισης και απαξίωσης των αναφορών του πρώην υπουργού. Ετσι, το σχόλιο κυβερνητικών πηγών ήταν ότι η αξιοπιστία των επιλογών του κ. Βαρουφάκη κατά τη διαπραγμάτευση έχει κριθεί σε όλα τα επίπεδα, ενώ ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος δήλωσε (ΑΘΗΝΑ 9,84) ότι «έχω πάψει εδώ και καιρό να ασχολούμαι με όσα λέει ο κ. Βαρουφάκης. Σε κάθε συνέντευξή του παρουσιάζει και μια καινούργια εκδοχή».

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος επιτέθηκε στην κυβέρνηση, ζητώντας να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός για όσα είπε ο πρώην υπουργός. «Το θέμα που έχει προκύψει με τη χθεσινή μαρτυρία-απολογία του πρώην υπουργού Οικονομικών και στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα είναι πολύ σοβαρό. Δεν απαντιέται με “κύκλους”», δήλωσε. Τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης μαζί διαπραγματεύθηκαν. Μαζί διαχειρίσθηκαν το ζωτικό θέμα της ελληνικής οικονομίας και, επομένως, την τύχη της χώρας και την καθημερινότητα των Ελλήνων», ενώ στη διαπραγμάτευση αυτή απέδωσε «τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα, όπως το ασφαλιστικό».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά επανέφερε την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για εξεταστική επιτροπή, που θα εξετάσει «από το 2000 μέχρι σήμερα πώς φτάσαμε έως εδώ». Δήλωσε, μάλιστα, ότι η πρόταση αυτή αποκτά νέο ενδιαφέρον ύστερα από τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη, αλλά και ότι αναμένει για το θέμα αυτό τη στάση του πρωθυπουργού και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός είχε καλύψει τον περασμένο Ιούλιο τον κ. Βαρουφάκη, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει «πολύτιμο asset της χώρας». Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε τη συνέντευξη Βαρουφάκη «συγκλονιστικό ντοκουμέντο, που δείχνει το μέγεθος της ιστορικής, πολιτικής και νομικής ευθύνης του κ. Τσίπρα και της ομάδας του», ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τον πρώην υπουργό Οικονομικών ότι «έπαιξαν εν ψυχρώ με την τύχη του έθνους και με τις ζωές των Ελληνίδων και των Ελλήνων, όντας ανίκανοι και ταυτόχρονα κυνικοί τυχοδιώκτες».

Το Ποτάμι έκανε λόγο για «αποκαλύψεις για την ανευθυνότητα, την προχειρότητα, τον ερασιτεχνισμό και την ανικανότητα του καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που δεν έχουν τέλος», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χάρης Θεοχάρης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις. «Για το πολυδιαφημισμένο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που υποτίθεται ότι θέσαμε ως ισχυρή αντιπρόταση στις διαπραγματεύσεις, μάθαμε ότι γράφτηκε και κοστολογήθηκε μέσα σε ένα σαββατοκύριακο», πρόσθεσε.

Αποκαλυπτική της προχειρότητας και της ανευθυνότητας «με την οποία ο εν λόγω κύριος αντιμετώπισε κρίσιμα για τη χώρα ζητήματα» χαρακτήρισε τη συνέντευξη Βαρουφάκη ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος με τη σειρά του εμφανίσθηκε επικριτικός για τους πρωθυπουργικούς χειρισμούς. «Ευθύνες υπάρχουν και στον ίδιο τον κ. Τσίπρα, που επί καιρό στήριζε έναν υπουργό ο οποίος με την τακτική του αλυσόδεσε την Ελλάδα στο τρίτο μνημόνιο», κατέληξε.

Κομισιόν: Απόρρητες οι συνεδριάσεις

Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα επρόκειτο να αγοράσει ελληνικό χρέος, αλλά εμποδίστηκε από το Βερολίνο.

Εξάλλου, ερωτώμενος σχετικά με τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη ότι έχει ηχογραφήσει όλες τις συνεδριάσεις του Eurogroup στις οποίες συμμετείχε, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιούργκ Βαϊσγκέρμπερ περιορίστηκε να δηλώσει: «Δεν θα σχολιάσω, μιλάει από μόνο του. Οι συνεδριάσεις ήταν εμπιστευτικές και κεκλεισμένων των θυρών. Δεν θα πω περισσότερα».

Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρντ, η οποία επίσης αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο. Φρόντισε, ωστόσο, να επισημάνει ότι οι συνεδριάσεις του Eurogroup είναι «απόρρητες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή