Τέλος από το ΔΝΤ στις «εκπτώσεις» τύπου Ελλάδας

Τέλος από το ΔΝΤ στις «εκπτώσεις» τύπου Ελλάδας

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι καταργεί την εξαίρεση από τους κανόνες που διέπουν τον δανεισμό του όταν η πτώχευση μιας χώρας εγκυμονεί τον κίνδυνο εξάπλωσης του προβλήματος εκτός των συνόρων της ή, γενικώς, αποτελεί συστημικό κίνδυνο. Πρόκειται για την εξαίρεση που θεσμοθέτησε το Ταμείο το 2010 για να δανείσει την Ελλάδα εν μέσω της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Οπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, η κατάργηση της εξαίρεσης, όπως και άλλες αλλαγές που θα ανακοινωθούν εντός των ημερών, αποσκοπεί «στο να προσαρμόζονται οι επιλογές δανεισμού του ΔΝΤ στις ιδιαιτερότητες του χρέους των χωρών-μελών του και παράλληλα να αποφεύγεται το περιττό κόστος για τις χώρες, τους πιστωτές και το σύστημα στο σύνολό του». Εφεξής, για να χορηγηθεί σε μια χώρα δάνειο υψηλότερου ενός ορίου, η χώρα αυτή θα πρέπει να αποδεικνύει ότι το χρέος της έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα. Το 2010, όμως, το Δ.Σ. του Ταμείου έδωσε το «πράσινο φως» για να παρακαμφθεί αυτή η πρόβλεψη όταν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία από την πτώχευση της Ελλάδας.

Η εξαίρεση από τους κανόνες και τη συνήθη πρακτική του Ταμείου ήταν αυτή που κατέστησε δυνατή τη δανειοδότηση της Ελλάδας με 30 δισ. ευρώ για χρονικό διάστημα 3 ετών. Το ύψος του δανείου ήταν πενταπλάσιο του ποσού που επιτρέπουν οι κανόνες του Ταμείου. Η εξαίρεση είχε τότε προκαλέσει δυσφορία στους κύκλους των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ. Οπως αναφέρει το Bloomberg, τον περασμένο μήνα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε να ασκήσει πιέσεις για την κατάργηση της εξαίρεσης με αντάλλαγμα την υποστήριξη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις αλλαγές που δρομολογούνται στη διακυβέρνηση του Ταμείου. Πρόκειται για τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν μεσούσης της παγκόσμιας κρίσης το 2010 και αφορούν την αύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου και τη διεύρυνση της επιρροής των αναδυόμενων αγορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή