Απειλές Ερντογάν κατά πανεπιστημιακών

Απειλές Ερντογάν κατά πανεπιστημιακών

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Επίθεση εναντίον των πανεπιστημιακών που επέκριναν την πολιτική του στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο, εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας τους ότι θα πληρώσουν το τίμημα αφού έπεσαν στον «λάκκο της προδοσίας». Οι εισαγγελείς εγκαινίασαν μεγάλη έρευνα κατά 1.200 και πλέον Τούρκων ακαδημαϊκών που υπέγραψαν ψήφισμα με το οποίο αποκηρύσσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων ανταρτών. Τουλάχιστον 18 συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ερευνών. Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ επέκριναν την ενέργεια σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους.

Οι ακαδημαϊκοί έδειξαν «τα αληθινά άσχημα πρόσωπά τους», αφότου έπεσαν οι μάσκες, είπε ο Ερντογάν, απευθυνόμενος σε φίλα προσκείμενους τοπικούς Τούρκους πολιτικούς, με τους οποίους συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο. «Φτύνουν τη χολή τους πάνω στις αξίες του έθνους και στην Ιστορία μας με κάθε ευκαιρία, και το συγκεκριμένο ψήφισμα το έδειξε αυτό με καθαρό τρόπο», προσέθεσε. Ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι οι ακαδημαϊκοί θα αντιμετωπίσουν τόσο ποινικές συνέπειες όσο και απώλεια των εδρών τους. «Πιστεύετε ότι θα προσπαθήσετε να διαταράξετε την ενότητα του έθνους και θα συνεχίσετε την άνετη ζωή σας με τη βοήθεια του μισθού που παίρνετε από το κράτος χωρίς καμία συνέπεια;» αναρωτήθηκε μεγαλόφωνα, για να απαντήσει αμέσως μετά: «Αυτές οι ημέρες έχουν παρέλθει». «Σε ένα κράτος δικαίου, σαν την Τουρκία, οι αποκαλούμενοι ακαδημαϊκοί που θέτουν στο στόχαστρο τη χώρα μας δεν έχουν το δικαίωμα να διαπράττουν εγκλήματα. Δεν έχουν ασυλία», υπογράμμισε. Παράλληλα, αναφερόμενος στην κοσμική ελίτ, που κυβέρνησε την Τουρκία επί πολλά χρόνια πριν ανέλθει στην εξουσία του ΑΚΡ το 2002, είπε: «Η παλιά Τουρκία, όπου μια ολόκληρη χώρα και ένας έθνος κυβερνιόταν από μια χούφτα αυτοαποκαλούμενων διανοουμένων δεν υπάρχει πια».

Στο μεταξύ, τουρκικό δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους σε δασκάλα που έκανε αγενή χειρονομία στον Ερντογάν στη διάρκεια διαδήλωσης το 2014. Η προσβολή δημοσίων προσώπων είναι έγκλημα στην Τουρκία, και ο Ερντογάν, ο δημοφιλέστερος αλλά και διχαστικότερος πολιτικός, εμφανίζει δυσανεξία στην κριτική και στη διαφωνία, με αποτέλεσμα να κινείται δικαστικά εναντίον όσων τον επικρίνουν. Επειτα από ομιλία του στη Σμύρνη το 2014, όταν ήταν πρωθυπουργός, ο Ερντογάν επιτέθηκε εναντίον της δασκάλας, για την οποία ισχυρίστηκε ότι έκανε μια άσεμνη χειρονομία σε βάρος του. «Αυτό είναι το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα» (CHP), είχε πει τότε, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αντιπροσωπευτική του πολιτικού πολιτισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, βοηθός του Ερντογάν ζήτησε χθες την εθνικοποίηση της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας Isbank, στην οποία το CHP έχει το 28% των μετοχών. Ο Γιγκίτ Μπουλούτ προέβη στην επίμαχη δήλωση λίγες ημέρες μετά τη μήνυση του Ερντογάν εναντίον του ηγέτη του κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επειδή τον αποκάλεσε «δικτατορίσκο». «Ενα κόμμα δεν είναι δυνατόν να κατέχει μια τράπεζα. Η απαραίτητη νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί επειγόντως και η τράπεζα αυτή να γίνει κρατική», είπε ο Μπουλούτ σε τηλεοπτική εκπομπή στο κρατικό δίκτυο TRT Haber. «Υστερα από αυτές τις προσβολές στον πρόεδρο, στο κράτος, στον λαό και στη θρησκευτική κοινότητα, αυτή η τράπεζα πρέπει να επιστρέψει στον λαό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή