Μουσικές εξαίσιες

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΑΪΚΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ

Εσπεράντο

Fishbowl

Ο κορυφαίος ίσως λαϊκός κιθαρίστας του καιρού μας Δημήτρης Μυστακίδης δημιουργεί εδώ έναν δίσκο που μπορεί να χαρακτηριστεί μόνον ανθολογία. Περισσότερο ή λιγότερο γνωστά τραγούδια των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών διασκευάζονται με μεράκι αλλά και σεβασμό, ενώ ερμηνεύονται από μια πλειάδα κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών: Ιωαννίδης, Γαλάνη, Νέγκα, Θηβαίος, Σαββόπουλος, Αρβανιτάκη, Ζουγανέλη, Νταλάρας, Ζαμάνη κ.ά. μοιράζονται ιδανικά τις εκτελέσεις, αποδίδοντας ο καθένας το δικό του μοναδικό ηχόχρωμα. Τα ίδια τα κομμάτια λειτουργούν ως νοσταλγικά θραύσματα μιας άλλης εποχής, γεμάτης ανεπιτήδευτο ρομαντισμό και μιας κάποιας… θεατρικότητας. Σε μια περίοδο όπου οι διασκευές σε επιτυχίες του παρελθόντος διαδέχονται η μία την άλλη, το «Εσπεράντο» ξεχωρίζει με άνεση.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

ΦΟΛΚ

JOANNA NEWSOM

Divers

Drag City

Η Joanna Newsom είναι από τους εξέχοντες εκφραστές της σύγχρονης πειραματικής φολκ, με διακριτική αλλά ουσιώδη παρουσία στη δισκογραφία. Στο καινούργιο της «Divers» τραγουδά για την αγάπη, φοβάται την απώλεια και παρουσιάζεται τρυφερή και ευαίσθητη. Ενορχηστρώνει μελωδίες αιθέριες, και η φωνή της είναι σαγηνευτική, καθάρια, σαν ξωτικού. Οι στίχοι ακροβατούν ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα. Η Αμερικανίδα μουσικός βγάζει τα εσώψυχά της μέσα από γαλήνιες συνθέσεις, στολισμένες με άρπα και πιάνο. Ακολουθεί ένα ιδιότυπο «αναγεννησιακό» ύφος, έναν μινιμαλιστικό λυρισμό και εμπλουτίζει με περίτεχνα γεμίσματα, που μας ταξιδεύουν σε ρομαντικούς του παρελθόντος, ενώ οι συναισθηματικές της εξάρσεις αντηχούν ηχηρά στο παρόν.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΛΑΣΙΚΗ

ΣΤΕΛΛΑ ΝΤΟΥΦΕΞΗ,

ΜΠΕΡΛΙΟΖ, ΣΟΣΟΝ, ΡΑΒΕΛ

Καλοκαιριάτικες νύχτες

Berlin Classics

Τρεις από τους ωραιότερους κύκλους τραγουδιών με μία από τις ωραιότερες και πιο εκφραστικές φωνές, αυτήν της Στέλλας Ντουφεξή, η οποία έφυγε πρόωρα απ’ τη ζωή πριν από λίγες εβδομάδες. Αγαπούσε ιδιαίτερα τη γαλλική μουσική. Κατανοούσε την ξεχωριστή αισθητική της μουσικής και τη σημασία του λόγου. Η καθαρότητα της ομοιογενούς φωνής, η τονική ακρίβεια και η μουσικότητά της αναδεικνύουν ιδανικά τις γεμάτες μυστήριο «Καλοκαιριάτικες νύχτες» του Μπερλιόζ, το βαγκνερικών προθέσεων «Ποίημα του έρωτα και της θάλασσας» του Σοσόν αλλά και την αισθησιακή «Σεχραζάντ» του Ραβέλ. Ερμηνείες εκφραστικές και ιδιαίτερα τρυφερές. Μαζί της η Γερμανική Κρατική Φιλαρμονική της Ρηνανίας-Πφαλτς υπό τον Καρλ-Χάιντς Στέφενς.

Ν. Α. ΔΟΝΤΑΣ

ΤΖΑΖ

ΑLEX DRAKOS TRIO

Tora

Για να συστήσουμε τον Αλέξανδρο-Δράκο Κτιστάκη στο ευρύ κοινό, δεν αρκεί να πούμε ότι είναι ένας εξαιρετικός τζαζίστας – πόσοι είναι αυτοί που παρακολουθούν στενά την τζαζ σκηνή στην Ελλάδα; Είναι πιο ασφαλές να τον παρουσιάσουμε ως τον συνεργάτη σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, τα τελευταία χρόνια και της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Είναι ο ενορχηστρωτής των προγραμμάτων της και ο ντράμερ που σχεδόν όλοι προσέχουν στις συναυλίες της. Η πιο άγνωστη πλευρά του είναι η μεγάλη του λατρεία, η τζαζ. Εδώ και λίγο καιρό κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ του ως Alex Drakos Trio και με συνοδοιπόρους δύο σολίστες, τον Γιάννη Παπαδόπουλο (πιάνο) και τον Ντίνο Μάνο (κοντραμπάσο). Το «Τora», πατώντας στην τζαζ ως ύφος και ως τρόπο παιξίματος, παντρεύει διάφορα είδη, μέχρι και παραδοσιακή μουσική, όπως επίσης την αφήγηση (στο Drum Suffering) αλλά και την ποίηση. Είναι ένα concept άλμπουμ, ατμοσφαιρικό και με εξαιρετικές εκτελέσεις, πρώτο βήμα μιας δημιουργικής τριάδας που σίγουρα έχει να δώσει πολύ περισσότερα στο μέλλον.

ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

SOUNDTRACK

The Hateful Eight

DECCA

Ενα υπέροχο σάουντρακ ντύνει μουσικά τη νέα, γουέστερν, ταινία «The Hateful Eight», του Κουέντιν Ταραντίνο. Αυτή η μετεμφυλιακή ιστορία μυστηρίου είναι η πρώτη γουέστερν ταινία για την οποία γράφει μουσική, έπειτα από 35 χρόνια, ο σπουδαίος συνθέτης Ενιο Μορικόνε. Η μουσική του Maestro ακολουθεί με εξαιρετικό τρόπο τη συνήθη ακροβασία του Ταραντίνο ανάμεσα στη βία και στο χιούμορ. Οι συνθέσεις του Μορικόνε ξεφεύγουν απο τα όρια της γουέστερν μουσικής, που ο ίδιος είχε θέσει στο παρελθόν με την εξαιρετική ενορχήστρωση των ταινιών της «Dollars Trilogy». Μπορεί να είχαμε συνηθίσει τον Ταραντίνο να ξεθάβει παλιά τραγούδια από τη δισκοθήκη του και να τους δίνει πάλι ζωή, όπως με τα «Misirlou» και «Down In Mexico», αλλά στο συγκεκριμένο σάουντρακ υπάρχουν μόνο τρία υπέροχα τραγούδια: το «Apple Blossom» των White Stripes, το «Now You’re All Alone» του David Hess και το «There Won’t Be Many Coming Home» του Roy Orbison.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή