ΔΝΤ: Oλοκληρώστε τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό

ΔΝΤ: Oλοκληρώστε τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σταθερό αίτημα του ΔΝΤ για ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό, αλλά και προώθηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων εισέπραξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε χθες στο Νταβός με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Το Ταμείο, που εξακολουθεί να εμφανίζεται ανυποχώρητο στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων, παραμένει, την ίδια στιγμή, σταθερός σύμμαχος της κυβέρνησης στο αίτημα για απομείωση του χρέους. Υπό το βάρος του αρνητικού κλίματος που είχε διαμορφωθεί το προηγούμενο διάστημα, με την ελληνική κυβέρνηση να αφήνει να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε το Ταμείο να μη συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα και, εμμέσως, να αποδίδει παιχνίδι σκόπιμων διαρροών με στόχο τις καθυστερήσεις, στη συνάντηση κατατέθηκαν οι προτεραιότητες των δύο πλευρών.

Για την Αθήνα πρωτεύον ζήτημα είναι η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου, αμέσως μετά, να αρχίσει, σύμφωνα με τη δέσμευση της άλλης πλευράς, η συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Στην απομείωση του χρέους το ΔΝΤ είναι πολύτιμος σύμμαχος, καθώς έχει πολλές φορές θέσει το θέμα και μάλιστα ως προϋπόθεση για να συνεχίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο, από την πλευρά του το Ταμείο εμφανίζεται ανυποχώρητο στην ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα δύσκολες μεταρρυθμίσεις, με το κείμενο της ανακοίνωσης που εκδόθηκε από το ΔΝΤ μετά τη συνάντηση να αφήνει να εννοηθεί ότι χρειάζονται επιπλέον μεταρρυθμίσεις και όχι μόνο αυτή του ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε προς την κ. Λαγκάρντ τη θέση ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι ανώνυμες διαρροές και τα παιχνίδια με τα μέσα ενημέρωσης, που φορτίζουν αρνητικά το κλίμα, κάτι στο οποίο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η επικεφαλής του ΔΝΤ συμφώνησε, προσθέτοντας ότι αυτές οι διαρροές και αυτή η τακτική δεν εκφράζουν την ηγεσία του Ταμείου. Παράλληλα, η κ. Λαγκάρντ εμφανίζεται να συμφώνησε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις και ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στόχος του ΔΝΤ. Προκειμένου να αρθεί το όποιο κλίμα καχυποψίας, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να δυναμιτίσει εκ νέου το κλίμα και να υπονομεύσει τη διαδικασία ταχείας ολοκλήρωσης των δράσεων εν όψει της αξιολόγησης, συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ, προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη των θέσεων της άλλης.

Βεβαίως, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ταμείο για τη συνάντηση, τονίζεται ότι η κ. Λαγκάρντ επισήμανε προς τον κ. Τσίπρα την ετοιμότητα του Ταμείου να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα «στο να επιτύχει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και βιώσιμα δημόσια οικονομικά, μέσα από ένα αξιόπιστο και περιεκτικό μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα». Αναφορικά με το πλαίσιο αυτού του προγράμματος, αναφέρεται ότι «θα προϋποθέτει ισχυρές οικονομικές πολιτικές, αν μη τι άλλο την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς και σημαντική ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, ώστε να διασφαλισθεί ότι το χρέος θα είναι σε μια βιώσιμη πτωτική πορεία».

Τη σταθερή θέση της αμερικανικής κυβέρνησης υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μετέφερε προς τον κ. Τσίπρα και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, με τον οποίο επίσης συναντήθηκε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε στον κ. Λιου το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση και τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή