«Εγκριση Πούτιν στη δολοφονία Λιτβινένκο»

«Εγκριση Πούτιν στη δολοφονία Λιτβινένκο»

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του πράκτορα της MI5 Αλεξάντερ Λιτβινένκο, οι βρετανικές αρχές δημοσίευσαν δικαστική έρευνα 329 σελίδων, στην οποία αναφέρεται ότι η δολοφονία του 43χρονου με το ραδιενεργό στοιχείο πολώνιο «πιθανώς είχε την έγκριση του Βλαντιμίρ Πούτιν». Η Μόσχα απάντησε ότι η έκθεση αποτελεί υπόδειγμα «βρετανικού χιούμορ».

Στην έκθεση δεν υπάρχουν αποδείξεις που να τεκμηριώνουν την ύπαρξη άνωθεν εντολής, όπως ισχυρίστηκε με δραματικό τρόπο ο Λιτβινένκο λίγο πριν πεθάνει. «Εμένα μπορεί να με κάνετε να σωπάσω, αλλά η κατακραυγή σε όλο τον κόσμο θα σας κυνηγά σε όλη σας τη ζωή, κύριε Πούτιν», είχε πει λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, το 2006.

Ως το 1999, ο Λιτβινένκο ήταν πράκτορας της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB, ενώ εν συνεχεία κατέφυγε στο Λονδίνο, απ’ όπου απηύθυνε σκληρή κριτική στο Κρεμλίνο και συνεργάστηκε με τη βρετανική αντικατασκοπεία. Μεταξύ όσων δήλωνε ο Λιτβινένκο ήταν ότι οι βομβιστικές ενέργειες του 1999 σε συγκροτήματα πολυκατοικιών της Μόσχας δεν είχαν οργανωθεί από Τσετσένους τζιχαντιστές, αλλά από τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και ότι ο Πούτιν είχε σχέσεις με τη ρωσική μαφία.

Την 1η Νοεμβρίου 2006, ο Λιτβινένκο ήπιε δηλητηριασμένο τσάι σε ξενοδοχείο του Λονδίνου, όπου συνάντησε δύο Ρώσους, τους Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κοβτίν. Ιχνη του ισχυρού ραδιενεργού δηλητηρίου βρέθηκαν στην τουαλέτα του δωματίου που χρησιμοποιούσαν οι δύο Ρώσοι, καθώς και στην τουαλέτα του λόμπι του ξενοδοχείου. Οι δύο άνδρες εξακολουθούν να αρνούνται κάθε σχέση με τη δολοφονία, ενώ η Ρωσία αρνείται την έκδοσή τους στη Βρετανία.

Η έρευνα, που διενεργήθηκε από ομάδα υπό τον δικαστή σερ Ντέιβιντ Οουεν, παρουσιάζει σειρά συλλογισμών που οδηγούν κατευθείαν στο Κρεμλίνο. Σύμφωνα με την έκθεση, το πολώνιο στη Ρωσία βρίσκεται μόνο σε δύο πολύ καλά φυλασσόμενες εγκαταστάσεις, άρα οι δράστες πρέπει να αναζητηθούν στο περιβάλλον των μυστικών υπηρεσιών. Επίσης, επειδή η δολοφονία αντιφρονούντα στο εξωτερικό είναι περίπλοκη υπόθεση, «μάλλον ο Λουγκοβόι έδρασε υπό την καθοδήγηση της FSB και, αφού επρόκειτο για επιχείρηση της FSB, είχε πιθανότατα την άδεια του επικεφαλής της FSB, Πατρούσεφ, και του προέδρου Πούτιν».

«Πρόκειται για κατάφωρη και απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της πολιτισμένης συμπεριφοράς», δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι. «Ισως αποτελεί παράδειγμα βρετανικού χιούμορ», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο Πεσκόφ έκανε λόγο για «ψευτοέρευνα που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ως δικαστική απόφαση, αλλά μπορεί να δηλητηριάσει τις σχέσεις μας με τη Βρετανία».

Το Φόρεϊν Οφις κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στο Λονδίνο Αλεξάντερ Γιακοβένκο για να του εκφράσει τη «βαθιά ανησυχία» της βρετανικής κυβέρνησης, ενώ ο πρέσβης χαρακτήρισε την έκθεση «πρόκληση». Η χήρα του Λιτβινένκο, Μαρίνα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι οι κατηγορίες που είχε διατυπώσει ο σύζυγός της τις παραμονές του θανάτου του επιβεβαιώθηκαν. Η έρευνα του δικαστή Οουεν χαρακτηρίζει απόλυτα βέβαιο το γεγονός ότι ο θάνατος του Λιτβινένκο προήλθε από δηλητηρίαση με πολώνιο και πολύ πιθανό να υπήρξε ανάμειξη της ρωσικής FSB. Επίσης, θεωρείται δεδομένο ότι ο Λουγκοβόι είχε εργαστεί για τη σοβιετική KGB και πολύ πιθανό ότι συνεργάστηκε και με τη διάδοχη υπηρεσία FSB, η οποία επινόησε την υποτιθέμενη φυλάκισή του ως αντιφρονούντα για να ανεβάσει τις μετοχές του στους κύκλους των αντιφρονούντων.

Μετά την επιστροφή του στη Ρωσία, ο Λουγκοβόι έγινε δημόσιο πρόσωπο και εξελέγη βουλευτής με το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, που στηρίζει το Κρεμλίνο, αξίωμα που κατέχει ακόμη. Ο Λουγκοβόι παρουσίασε ακόμη και τηλεοπτικές εκπομπές αφιερωμένες σε προδότες της Σοβιετικής Ενωσης και της Ρωσίας, ενώ πέρυσι παρασημοφορήθηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη «σπουδαία συνεισφορά του στην ανάπτυξη του ρωσικού κοινοβουλευτικού συστήματος και τον ενεργό ρόλο του στην παραγωγή νομοθεσίας» .

Μετά τη δολοφονία, ο Λουγκοβόι και ο Κοβτίν εισήχθησαν σε νοσοκομείο της Μόσχας με συμπτώματα δηλητηρίασης από πολώνιο, ενώ έκτοτε «έχει χτιστεί γύρω τους ένα τείχος προστασίας», όπως ανέφερε ο ειδικός ρωσικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ρόμπερτ Σέρβις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή