Απέτυχε η έξοδος της Αργεντινής στις αγορές

Απέτυχε η έξοδος της Αργεντινής στις αγορές

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητική αποδεικνύεται η διεθνής συγκυρία για τα σχέδια του νέου προέδρου της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, να φέρει τη γενική αλλαγή στην οικονομία της χώρας όπως αποδεικνύει η πρώτη, μετά την εκλογή του τον Νοέμβριο, ατυχέστατη απόπειρα να αντλήσει κεφάλαια με την έκδοση ομολόγων.

Μολονότι ο κεντροδεξιός Μαουρίσιο Μάκρι διάκειται φιλικά προς τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές και η εκλογή του φάνηκε αρχικά να αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον των επενδυτών για το χρέος της Αργεντινής, η χώρα δεν μπόρεσε να πουλήσει ούτε ένα από τα ομόλογα που εξέδωσε σε δολάρια στη δημοπρασία της Τετάρτης.

Οπως τόνισε, βέβαια, ο Αλέχο Κόστα, στρατηγικός αναλυτής της χρηματιστηριακής Puente στο Μπουένος Αϊρες, «ήταν μια πολύ δύσκολη ημέρα για να επιχειρήσουμε να πουλήσουμε χρέος». Ο ίδιος απέδωσε, βέβαια, την αποτυχία της δημοπρασίας στην «απροθυμία της κυβέρνησης να καταβάλει τις υψηλότερες αποδόσεις που απαιτούσε η αγορά».

Η χρεοκοπημένη Αργεντινή σχεδίαζε να αντλήσει περίπου 1 δισ. δολάρια από την πώληση τίτλων με λήξη το 2020, ευελπιστώντας πως θα κατόρθωνε να κεφαλαιοποιήσει το αρχικό ενδιαφέρον που έδειξαν οι επενδυτές μετά την εκλογή του. Παράλληλα σχεδίαζε και την ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν το 2017 με άλλα που λήγουν το 2020 αλλά με άμεση πληρωμή των τόκων. Οπως επισημαίνουν, πάντως, οικονομικοί αναλυτές, η αποτυχία της δημοπρασίας καταδεικνύει πως η οξυνόμενη κρίση στις διεθνείς αγορές δυσχεραίνει το έργο του κ. Μάκρι να φέρει νέο αέρα στην άλλοτε πλούσια Αργεντινή.

Προπαντός δυσχεραίνει κάθε προσπάθειά της να ανακτήσει την πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές από τις οποίες παραμένει αποκλεισμένη μετά την πτώχευσή της το 2001.

Σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως οι επενδυτές δέχθηκαν να ανταλλάξουν ομόλογα ύψους 444 εκατ. δολαρίων που έληγαν το 2017 με άλλα που λήγουν το 2020. Σημειωτέον ότι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής τόνισε προ ημερών ότι το σχέδιό του για μια στροφή στην οικονομία της χώρας περιλαμβάνει και μια συμφωνία με τα hedge funds που δεν έχουν δεχθεί «κούρεμα» των ομολόγων τους και διεκδικούν την αποπληρωμή τους εις το ακέραιο, μολονότι τα έχουν αγοράσει σε εξευτελιστικές τιμές όταν η χώρα τελούσε υπό πτώχευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή