Κρυφά οφέλη για την υγεία στα γένια

Κρυφά οφέλη για την υγεία στα γένια

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι μόνο της μόδας, αλλά, ως φαίνεται, τα γένια έχουν και κρυφά οφέλη για τον γενειοφόρο. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φρεσκοξυρισμένοι άνδρες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να μεταφέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς, και δη ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά, συγκριτικά με τους γενάτους. Μάλιστα, οι επιστήμονες, με κάποιον τρόπο, καταφέρνουν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Hospital Infection, εκπονήθηκε σε 408 άνδρες που εργάζονται σε δύο βρετανικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα από το πρόσωπο τόσο των γενειοφόρων όσο και των ξυρισμένων και συνέκριναν τα βακτήρια που απομονώσαν. Ετσι, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που είχαν φρεσκοξυρισμένο πρόσωπο είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να μεταφέρουν ανθεκτικό χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο στις παρειές τους συγκριτικά με αυτούς που είχαν γένια. Επίσης, οι φρεσκοξυρισμένοι είχαν δεκαπλάσιες πιθανότητες να μεταφέρουν άλλα επικίνδυνα μικρόβια στα πρόσωπά τους. Ομως αυτό, λένε οι ειδικοί, συμβαίνει επειδή το συχνό ξύρισμα δημιουργεί μικροτραυματισμούς και ερεθισμούς στο δέρμα, όπου και αναπτύσσονται οι βακτηριακές αποικίες.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτά τα καλά νέα για τους γενειοφόρους. Σε διαφορετική μελέτη, ένας μικροβιολόγος του University College του Λονδίνου, μελετώντας στο μικροσκόπιο δείγματα από γένια, κατάφερε να εντοπίσει εκατό διαφορετικά βακτήρια, αλλά και έναν μικροοργανισμό ο οποίος φάνηκε να εξοντώνει τα υπόλοιπα μικρόβια.

Ο δρ Ανταμ Ρόμπερτς απομόνωσε αυτό το μικρόβιο και το δοκίμασε εναντίον μιας μορφής βακτηριδίου E.coli, το οποίο προκαλεί συχνά ουρολοιμώξεις. Οπως διαπίστωσε, το μικρόβιο κατάφερε να εξουδετερώσει το E.coli. Τώρα ο δρ Ρόμπερτς πιστεύει ότι τα γένια θα πρέπει να ερευνηθούν ενδελεχώς, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον έχουν ιδιότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση λοιμώξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή