Απρόσμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P

Απρόσμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες από CCC+ σε B- με σταθερή προοπτική ανακοίνωσε χθες ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P, επικαλούμενος το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση συμμορφώνεται σε γενικές γραμμές με τις απαιτήσεις του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Η αναβάθμιση αυτή τη στιγμή αποτελεί αναπάντεχη και ασφαλώς ευχάριστη εξέλιξη, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα αυξάνονταν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Παράλληλα η S&P μόλις την Πέμπτη είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρούσε σε νέα αξιολόγηση της Ελλάδας αφότου ολοκληρωνόταν η αξιολόγηση από τους δανειστές.

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση της Ελλάδας σύμφωνα με την S&P. Πρώτον, η γενική συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του προγράμματος και δεύτερον η εκτίμηση ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχει επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Δεύτερος σημαντικός λόγος είναι ότι η ελληνική οικονομία αποδείχτηκε πολύ πιο ανθεκτική, απ’ όσο είχε προβλεφθεί, στα πολλαπλά οικονομικά σοκ που πέρασε στη διάρκεια του 2015. «Παρά τις δύο βουλευτικές εκλογές, το δημοψήφισμα, την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και περαιτέρω αύξηση φόρων, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε μόνο λίγο πέρυσι (-0,3% είναι η πρόβλεψή μας για το ΑΕΠ του 2015), με τις επενδύσεις να συρρικνώνονται κατά 12%», αναφέρεται στο σκεπτικό του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κεφάλαιο που πάντοτε επηρεάζει σημαντικά την πιστοληπτική αξιολόγηση, οι αναλυτές της S&P προβλέπουν ουσιαστικά στασιμότητα το 2016 αντί για μεγάλη ύφεση που ήταν η αρχική εκτίμηση πολλών αναλυτών αλλά και τις ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης, που στον προϋπολογισμό για το τρέχον έτος προβλέπει ύφεση 0,7% του ΑΕΠ.

«Η πρόβλεψή μας για την ελληνική οικονομία είναι ουσιαστικά ένας χρόνος μηδενικής ανάπτυξης, ακολουθούμενος από ισχυρή ανάκαμψη». Οσον αφορά τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, η S&P προβλέπει ότι αυτός θα διαμορφωθεί εφέτος στο 0,4% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 0,5%) και θα αυξηθεί κοντά στο 2% μέχρι το 2019, «σημαντικά κάτω από τον στόχο του προγράμματος για 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018». Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, η S&P προβλέπει ότι θα υπάρχει περιορισμένη αναδιάρθρωσή του με τη μορφή μεγαλύτερης περιόδου χάριτος και επέκτασης της ημερομηνίας ωρίμανσης των ομολόγων. Λαμβάνοντας υπόψη την πολύ μεγάλη περίοδο ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων και το πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησής τους, η S&P κρίνει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι διαχειρίσιμο. Ωστόσο ακόμη και με υψηλή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια (5%), η S&P θεωρεί ότι θα χρειαστεί να περάσουν ακόμη 13 χρόνια προτού το επίπεδο του χρέους υποχωρήσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή