Πιο κοντά στην κυβερνητική αλλαγή η Ισπανία

Πιο κοντά στην κυβερνητική αλλαγή η Ισπανία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. «Οι ψηφοφόροι του PSOE και του Podemos δεν θα μας το συγχωρήσουν αν ο Πάμπλο κι εγώ δεν συμφωνήσουμε», δήλωσε χθες ο επικεφαλής των Ισπανών Σοσιαλιστών (PSOE) Πέδρο Σάντσες, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά την κυβερνητική αλλαγή. Ο Σάντσες διευκρίνισε ότι θα περιμένει πρώτα την καταψήφιση του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι από τη Βουλή.

Κατά τη χθεσινή ακρόασή του στα ανάκτορα, ο Σάντσες παρότρυνε τον βασιλιά Φίλιππο να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ραχόι, ο οποίος είναι επικεφαλής του πρώτου κόμματος αλλά δεν διαθέτει τους συμμάχους που χρειάζεται για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Εν συνεχεία, όπως είπε o Σάντσες, θα εργαστεί για τη δημιουργία «κυβέρνησης των προοδευτικών δυνάμεων».

«Το κόμμα μου κι εγώ επιθυμούμε ομόφωνα να τελειώσει η εποχή Ραχόι», δήλωσε ο Σάντσες ερωτηθείς αν οι βαρώνοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος θα δεχθούν να συμμαχήσουν με κομματικούς σχηματισμούς που θέτουν εν αμφιβόλω την ακεραιότητα της ισπανικής επικράτειας.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του επικεφαλής του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, ότι το Podemos είναι πρόθυμο να συγκυβερνήσει με τους Σοσιαλιστές. Ο Ιγκλέσιας δήλωσε ότι στη νέα κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρχει «υπουργείο Πολυεθνικότητας», το οποίο θα καταλαμβάνεται από την καταλανική συνιστώσα του Podemos, την En Comu Podem. Πιθανότατα, ο Ιγκλέσιας θα προσπαθήσει διά της υπουργοποίησης να ενταφιάσει τη δέσμευση για δημοψήφισμα στην Καταλωνία, θέση η οποία στέκεται εμπόδιο στην κυβερνητική συμφωνία με τους Σοσιαλιστές.

Ο Σάντσες απέκρουσε ερωτήσεις πάνω στα ζητήματα αυτά, σημειώνοντας ότι προέχει η συμφωνία πάνω στους κεντρικούς άξονες της πολιτικής και έπονται οι συζητήσεις για τη σύσταση της κυβέρνησης. Ο επικεφαλής του τέταρτου κόμματος Ciudadanos, Αλμπερ Ριβέρα, έχει δηλώσει ότι το κόμμα του θα απόσχει στην ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης και να αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή