Ο ρόλος των ξένων συμβούλων στις αποκρατικοποιήσεις

Ο ρόλος των ξένων συμβούλων στις αποκρατικοποιήσεις

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες ξένες αλλά και εγχώριες επενδυτικές τράπεζες, νομικά γραφεία, τεχνικές εταιρείες, σύμβουλοι επιχειρήσεων, λογιστικοί και ελεγκτικοί οίκοι διαδραματίζουν έναν αφανή πλην όμως άκρως καθοριστικό ρόλο στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Αφενός εισηγούνται τα εναλλακτικά μοντέλα αξιοποίησης και αφετέρου αποτιμούν τα περιουσιακά στοιχεία και αξιολογούν τις προτάσεις των υποψηφίων επενδυτών.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους για την εξασφάλιση τέτοιων συμβολαίων είναι έντονος, καθώς οι αμοιβές κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητες είναι. Υπολογίζεται ότι από την αρχή της λειτουργίας του Ταμείου, το 2011, έως και την τελευταία δημοσιευμένη οικονομική κατάσταση (2014) υπερβαίνουν τα 25 εκατ. ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ μάλιστα προ διμήνου, με στόχο τη διασφάλιση της λειτουργίας του και «αποβλέποντας στην περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας των διαδικασιών του και στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος», αποφάσισε τη λήψη και δεύτερης ανεξάρτητης αποτίμησης, καταρχήν για όλες τις εν εξελίξει διαγωνιστικές διαδικασίες αξιοποίησης συμμετοχών του (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ). Ετσι, για παράδειγμα, η προσφορά της Cosco για το 67% του ΟΛΠ κρίθηκε με βάση την καλύτερη εκ των δύο αποτιμήσεων της επιχείρησης, που έκαναν η κοινοπραξία Kantor-Deloitte και η American Appraisal Hellas. Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι ήταν η Morgan Stanley και η Τράπεζα Πειραιώς, το έργο του τεχνικού συμβούλου είχε η γερμανική HPC Hamburg Port Consulting GmbH και η Marnet ΑΤΕ, ενώ νομικοί σύμβουλοι ήταν η Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και η δικηγορική εταιρεία Αλεξίου-Κοσμόπουλος. Η ίδια ομάδα συνδράμει το ΤΑΙΠΕΔ στην πώληση του 67% του ΟΛΘ.

Στον διαγωνισμό του ΟΔΙΕ σύμβουλος ήταν, μεταξύ άλλων, η γαλλική Crédit Agricole, ενώ στα Λαχεία η ελβετική Credit Suisse Securities με την Eurobank EFG Equities, η Roland Berger Strategy Consultants και η Allen & Overy LLP. Η Deutsche Bank είχε ρόλο συμβούλου στην αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ μαζί με τη Freshfields Bruckhaus Deringer LLP.

Παρούσα στο πρόγραμμα είναι και η Citigroup Global Markets με ρόλο συμβούλου της Εθνικής στην πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ για το Ελληνικό και τα περιφερειακά αεροδρόμια. Εκεί το ΤΑΙΠΕΔ χρησιμοποίησε επίσης την Eurobank Equities, τις δικηγορικές εταιρείες Δρακόπουλος & Βασαλάκης, Your Legal Partners και Norton Rose LLP και τις Lufthansa Consulting GmbH, Δοξιάδης και Συνεργάτες Α.Ε. και Alanna Consulting Group ως τεχνικούς συμβούλους. Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ σύμβουλοι είναι η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, η Kantor Management Consultants, η Louis Berger, η Hogan Lovells International LLP και το δικηγορικό γραφείο Μ&Π Μπερνίτσα. Η ίδια ομάδα ασχολείται και με την πώληση της ΕΕΣΣΤΥ, της εταιρείας συντήρησης σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού. Στο Ελληνικό ενεπλάκησαν, εκτός από τη Citigroup Global Markets, η Τράπεζα Πειραιώς, τρεις ελληνικές και δύο ξένες δικηγορικές εταιρείες και επτά σύμβουλοι ακινήτων (Hill International, Dimand, Proprius – Cushman & Wakefield, Takis Gavrilis & Partners, LDK, Happold Consulting και Δέκαθλον).

Στην αξιοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών οικονομικός σύμβουλος είναι η BNP Paribas και η Εθνική Χρηματιστηριακή, ενώ το δικηγορικό μέρος έχουν αναλάβει η εταιρεία Ποταμίτης-Βεκρής και η Clifford Chance.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή