Το παρασκήνιο για την αθώωση του Σπύρου

Το παρασκήνιο για την αθώωση του Σπύρου

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Richard Spiridon Hagabimana, από το Μπουρούντι, έχει ελληνική υπηκοότητα και είναι πλέον γνωστός με το μικρό του όνομα, «Σπύρος». Η περιπέτεια που έζησε μεγάλη, καθώς παραπέμφθηκε σε δίκη, με αστήρικτες, όπως αποδείχθηκε, κατηγορίες, για συμμετοχή σε πραξικόπημα, και μετά πολύμηνη φυλάκιση, αφέθηκε τελικά ελεύθερος. Για να φτάσουμε εκεί όμως, προηγήθηκε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο.

Η υπόθεση είχε άκρως ενδιαφέρουσα πλοκή εξαρχής. Για την περίπτωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κινητοποίησε διπλωματικές αρχές εντός και εκτός χώρας, ενώ υπέρ του Σπύρου δραστηριοποιήθηκαν ο ΟΗΕ, Ελληνες ευρωβουλευτές και νομικοί.

Ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα, που είναι απόφοιτος της Ελληνικής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, με σπουδές στη Νομική Σχολή Αθηνών και με ελληνική υπηκοότητα εδώ και πολλά χρόνια, αθωώθηκε από τις βαριές κατηγορίες που τον βάραιναν μόλις την περασμένη Παρασκευή. Το «έγκλημά» του; Ως αξιωματικός της αστυνομίας του Μπουρούντι είχε αρνηθεί να ανοίξει πυρ κατά αμάχων διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, πριν από εννιά μήνες, πράγμα που δεν έγινε ανεκτό από την κυβέρνηση της χώρας και κινδύνευε με την επιβολή πολυετούς κάθειρξης από το εκεί δικαστήριο.

Οι καταγγελίες για βασανισμούς και κακομεταχείριση σε βάρος του, όλο αυτό το διάστημα της κράτησής του, ήταν πολλές και αυτό μεγάλωσε την κινητοποίηση για τη διάσωσή του. Κατ’ αρχάς στην Ελλάδα, όπου εκδηλώθηκε ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης από συμφοιτητές του και νομικούς που βοήθησαν στην υπεράσπισή του στο δικαστήριο. Κατά δεύτερον στο εξωτερικό, καθώς το ΥΠΕΞ ανέλαβε να κινητοποιήσει διεθνείς οργανισμούς για τη σωτηρία του. Η αρχή, ωστόσο, έγινε από την ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι και τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας στην Μπουζουμπούρα, πρωτεύουσα του Μπουρούντι. Ο πρωταρχικός στόχος ήταν η προστασία της ζωής του Σπύρου.

Σε ΟΗΕ και Ευρωκοινοβούλιο

Αμέσως μετά τη σκυτάλη πήρε στη Γενεύη η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον ΟΗΕ και στη συνέχεια στην προσπάθεια μπήκαν και Ελληνες ευρωβουλευτές, που κινήθηκαν στοχευμένα προκειμένου να διαφυλαχθούν η σωματική ακεραιότητα και ο σεβασμός των δικαιωμάτων του κ. Χαγκαμπιμάνα. 

Ο και καθηγητής Νότης Μαριάς είχε θέσει το θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 10 Σεπτεμβρίου. Απαντώντας τότε η κ. Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, είχε δεσμευθεί να καταβάλει κάθε προσπάθεια και η συμβολή της στην πορεία αποδείχθηκε ουσιαστική.

Λίγο μετά ζητήθηκε η συνεργασία και η ενεργός συνδρομή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, καθώς και της επιτόπιας Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Μπουζουμπούρα. Τα διαβήματα προς την τοπική κυβέρνηση και τις Αρχές του Μπουρούντι ήταν συνεχόμενα όπως και οι προειδοποιήσεις για την ασφάλειά του που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις που οδήγησαν στην αθώωση του Σπύρου.

Η κορύφωση της προσπάθειας σημειώθηκε λίγο μετά, όταν σε νομικό επίπεδο έγινε κινητοποίηση και με προσφυγές στα δικαστικά όργανα του ΟΗΕ, όπου καταγγέλθηκε η κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη τη διάρκεια και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τον Σπύρο.

Ωστόσο, παρά την έντονη διεθνή κινητικότητα και την πίεση που ασκήθηκε, μέχρι και την τελευταία στιγμή, δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι θα διεξαγόταν μια δίκαιη δίκη. «Τελικά, τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως έπρεπε», επισημαίνει στην «Κ» διπλωματική πηγή. Η δίκη έγινε, το δικαστήριο αθώωσε τον Σπύρο Χαγκαμπιμάνα, ο οποίος αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος τις επόμενες ημέρες και να επιστρέψει στην Ελλάδα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή