Οριακές αλλαγές στο αγροτικό από το Μαξίμου

Οριακές αλλαγές στο αγροτικό από το Μαξίμου

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κυβερνητικές πηγές να διαμηνύουν ότι τα περιθώρια βελτιωτικών κινήσεων, όσον αφορά το ασφαλιστικό των αγροτών, είναι περιορισμένα, η κυβέρνηση αναμένει σήμερα την απόφαση που θα λάβουν οι εκπρόσωποί τους αναφορικά με την προοπτική συνάντησης με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα. Την ίδια στιγμή, τα μηνύματα που εκπέμπουν οι εταίροι, οι οποίοι εμφανίζονται τουλάχιστον προβληματισμένοι με τον ρεαλισμό των στόχων που η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει, δημιουργούν αμφιβολίες για το κατά πόσον οι όποιες αλλαγές, στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης, συζητούνται, είναι εφικτές και υλοποιήσιμες. Πάντως, από το Μαξίμου αναφέρουν ότι επισήμως δεν έχει εκδηλωθεί προς την κυβέρνηση κάποια παρατήρηση όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του σχεδίου που έχει καταθέσει. Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι η συζήτηση εξελίσσεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και, για την ώρα, αφορά την παροχή στοιχείων που ζητούν οι εταίροι, ενώ οι επί της ουσίας παρατηρήσεις αναμένονται όταν τα τεχνικά κλιμάκια ολοκληρώσουν την επεξεργασία τους και αφιχθούν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών, χωρίς να ορίζεται σαφές χρονοδιάγραμμα γι’ αυτό.

Καθώς οι αγροτικές κινητοποιήσεις εντείνονται και τα μπλόκα σταδιακά επεκτείνονται, με τους αγρότες να δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τους αποκλεισμούς οδικών αρτηριών, η διαχείριση του «αγροτικού μετώπου» εξελίσσεται σε μείζονα πρόκληση για την κυβέρνηση, δεδομένης και της πίεσης που ασκείται στους προερχόμενους από την περιφέρεια βουλευτές. Την ίδια στιγμή, δηλώσεις, όπως του αρμόδιου υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου, ότι οι αγρότες φοροδιαφεύγουν, και του υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη, ότι «το πάρτι των αγροτοπατέρων θα τελειώσει», φορτίζουν αρνητικά το κλίμα. Είναι σαφής, δε, η κυβερνητική προσπάθεια για πρόκληση ρήγματος στις τάξεις των αγροτών, καθώς ο πρωθυπουργός μίλησε για διάλογο με εκείνους που πραγματικά εκφράζουν τις αγωνίες του αγροτικού κόσμου, ενώ κάτι αντίστοιχο επιχειρείται και σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες, με την κυβέρνηση να διαχωρίζει τους χαμηλά αμειβόμενους από εκείνους με υψηλότερα εισοδήματα. Από το Μαξίμου διαμηνύουν ότι οι αγρότες ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά τους και αυτή τη στιγμή αναμένει τις αποφάσεις τους. Με δεδομένο, πάντως, ότι ο κ. Τσίπρας θα απουσιάσει αύριο και μεθαύριο σε επίσκεψη στο Ισραήλ και την Κύπρο για την τριμερή Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου, ενδεχόμενη συνάντηση μετατίθεται το νωρίτερο την Παρασκευή.

Ο κ. Τσίπρας, στην ομιλία του για την επέτειο ενός έτους από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, προχθές, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε διάλογο, ανοιχτή να ακούσει προτάσεις, ενώ χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό «όχι τόσο αρνητικές». «Με την εθνική σύνταξη σχεδόν διπλασιάζονται οι συντάξεις του μεγαλύτερου μέρους του αγροτικού κόσμου. Σε ό,τι αφορά δε τις ασφαλιστικές εισφορές, αυτές θα ωριμάσουν σε βάθος τετραετίας. Ενώ το εισόδημα που ορίζεται ως βάση για τον ορισμό κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς είναι στο 80% του ανειδίκευτου εργάτη», τόνισε.

«Ακραίες υπερβολές»

Συνεργάτες του επισημαίνουν ότι οι πιθανές βελτιώσεις σχετικά με τους αγρότες μάλλον εξαντλούνται στην παράταση της μεταβατικότητας ορισμένων ρυθμίσεων και ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αλλαγές.

Μάλιστα, κυβερνητικό στέλεχος κάνει λόγο για «ακραίες υπερβολές» στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται από τους αγρότες οι νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι «για εμάς το νέο ασφαλιστικό των αγροτών δεν είναι κακό». Ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το θέμα είναι επίσης το σχόλιο ότι «ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες από την πρώτη στιγμή αναγνωρίσαμε ότι το νέο ασφαλιστικό είναι βαρύ και θα πρέπει να γίνει προσπάθεια βελτιωτικών κινήσεων, για τους αγρότες δεν έχουμε πει κάτι αντίστοιχο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή