Νέος φόρος για την ακίνητη περιουσία, ίδιος ο στόχος για έσοδα

Νέος φόρος για την ακίνητη περιουσία, ίδιος ο στόχος για έσοδα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταργείται ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και τη θέση του θα πάρει ένας νέος φόρος που θα επιβληθεί στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας και όχι σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Οπως όλα δείχνουν, το 2015 ήταν η τελευταία φόρα που οι φορολογούμενοι πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ. Για το τρέχον έτος, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης στο πρακτορείο 104,9 FM, «ο ΕΝΦΙΑ αλλάζει, γίνεται νέος φόρος, και αυτός ο νέος φόρος –αυτή τη στιγμή τον επεξεργαζόμαστε– θα δώσει τα ίδια έσοδα, αλλά με πιο δίκαιο και δημοκρατικό τρόπο». Ο στόχος της είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ παραμένει ο ίδιος και, όπως σημείωσε ο υπουργός, ο νέος φόρος θα είναι στην ακίνητη περιουσία, θα είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός από αυτόν που έχουμε σήμερα.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες που ισχύουν αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015 θα παραμείνουν μέχρι να έλθει το καινούργιο σύστημα των εμπορικών αξιών, διευκρίνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά κίνητρα, που εξετάζονται από το υπουργείο, για τις συναλλαγές μέσω καρτών ο κ. Αλεξιάδης επανέλαβε ότι: «Θα συνδέσουμε το πλαστικό χρήμα με το αφορολόγητο, θα δώσουμε περισσότερα κίνητρα στον πολίτη και στην επιχείρηση», υπογραμμίζοντας ότι «καθυστερούμε σε αυτόν τον τομέα, διότι δυστυχώς από την πλευρά των τραπεζικών ιδρυμάτων δεν υπάρχει η ανταπόκριση εκείνη στις μειώσεις των ποσών που θα έπρεπε να υπάρχει, για να μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα». «Καλώ και για άλλη μία φορά τις τράπεζες να ανταποκριθούν στο εθνικό τους καθήκον. Οπως η κοινωνία τούς στήριξε σε μία δύσκολη περίοδο, πρέπει και οι τράπεζες να στηρίζονται στην κοινωνία», είπε ο αναπληρωτής υπουργός. Πάντως, ο Ιανουάριος τελειώνει και οι φορολογούμενοι εξακολουθούν να μην γνωρίζουν εάν θα χρειασθεί να συγκεντρώνουν αποδείξεις για το 2016 ή όχι. Αν και ο κ. Αλεξιάδης έχει ξεκαθαρίσει ότι το 2016 θα συνδεθούν οι αποδείξεις, και μάλιστα αυτές που θα γίνονται μέσω καρτών, με το αφορολόγητο όριο, ωστόσο νόμος δεν υπάρχει και είναι άγνωστο πότε θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο της κυβέρνησης. Το σχέδιο του υπουργείου για τις αποδείξεις προβλέπει:

1. Τη σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τις αποδείξεις που συγκεντρώνονται με τις χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες. Για να έχει κάποιος (μισθωτός ή συνταξιούχος) το αφορολόγητο όριο, θα πρέπει να συγκεντρώνει αποδείξεις το ύψος των οποίων θα συνδέεται με το ετήσιο εισόδημα. Σε διαφορετική περίπτωση, το αφορολόγητο θα χάνεται.

2. Οσοι συγκεντρώνουν περισσότερες αποδείξεις θα μπαίνουν σε ειδικές κληρώσεις με δώρα.

3. Για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με «πλαστικό χρήμα» οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να διακρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους. Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομά τους.

4. Από την υποχρέωση να πληρώνουν με «πλαστικό χρήμα» τις δαπάνες που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και στα μηχανήματα POS.

5. Οι αγορές καταναλωτικών ή μη αγαθών, οι πληρωμές για φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ θα λαμβάνονται υπόψη για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή