Μετά τον σάλο, τέλος στα κόκκινα βραχιολάκια

Μετά τον σάλο, τέλος στα κόκκινα βραχιολάκια

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΝΤΙΦ. «Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται αλλά ριμάρει. Τα κόκκινα βραχιολάκια που υποχρεούνται να φορούν οι πρόσφυγες στο Κάρντιφ δεν είναι το ίδιο πράγμα με τα κίτρινα άστρα που υποχρεώθηκαν να φορέσουν οι Εβραίοι πριν από το Ολοκαύτωμα – αν μη τι άλλο η αφαίρεση του άστρου τιμωρείτο με θάνατο», σημείωσε ο Τζιλ Φρέιζερ στην εφημερίδα Guardian.

Τιμωρία όμως υπάρχει και μάλιστα σοβαρή. Για τους πρόσφυγες στον ξενώνα Λυνξ στο Κάρντιφ, η αφαίρεση του βραχιολιού τιμωρούνταν μέχρι χθες με στέρηση τροφής, αφού χωρίς αυτό δεν τους επιτρεπόταν η πρόσβαση στο συσσίτιο. Τα κόκκινα βραχιολάκια φοριούνταν επί μήνες από τους ενοίκους του ξενώνα, μέχρις ότου οι διαμαρτυρίες ανθρωπιστικών οργανώσεων φθάσουν στους πολιτικούς της περιοχής, οι οποίοι πίεσαν την εταιρεία Clearsprings. Η Clearsprings είναι ο υπεργολάβος της βρετανικής κυβέρνησης που έχει αναλάβει τη στέγαση και τη σίτιση νεοαφιχθέντων σε πολλές περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας. Η εταιρεία υποστήριξε ότι τα βραχιόλια είναι ένας πρακτικός τρόπος να ξεχωρίζουν όσοι δικαιούνται δωρεάν γεύματα.

Περπατώντας από τον ξενώνα ώς το εστιατόριο, σε διαδρομή 10 λεπτών, πολλοί πρόσφυγες ένιωθαν όλα τα βλέμματα πάνω τους. «Κάποιες φορές οι οδηγοί έβλεπαν τα βραχιολάκια μας, κόρναραν και έλεγαν "γύρνα πίσω στη χώρα σου"», είπε στον Guardian ο 36χρονος Ερικ Νγκάλε, που πέρασε έναν μήνα στον ξενώνα προτού λάβει άσυλο. «Αν το βγάλεις, δεν μπορείς να ξαναβάλεις, άρα, αν θέλεις να φας, πρέπει να το φοράς». «Είναι απολύτως φρικτό – μεταχειρίζονται τους ανθρώπους σαν ζώα που περιμένουν να ταϊστούν», είπε η εκπρόσωπος του Ουαλικού Συμβουλίου Προσφύγων, Χάνα Γουόρφ. Την περασμένη εβδομάδα, προκλήθηκε σάλος από τη διαπίστωση ότι οι πόρτες των σπιτιών στα οποία κατοικούν πρόσφυγες στο Μίντελσμπρο της Βόρειας Αγγλίας έχουν βαφτεί κόκκινες. Ο τοπικός υπεργολάβος δήλωσε ότι όλες οι πόρτες των φθηνών διαμερισμάτων που διαχειρίζεται είναι κόκκινες. Εντέλει, υπό τη γενική κατακραυγή που προκάλεσε η ξενοφοβική αυτή πρακτική, με τους αυτονόητους ναζιστικούς συνειρμούς της, η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι σταματάει τα «κόκκινα βραχιολάκια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή