Στο 1 τρισ. δολ. εκτοξεύθηκαν το 2015 οι εκροές κεφαλαίων από την Κίνα

Στο 1 τρισ. δολ. εκτοξεύθηκαν το 2015 οι εκροές κεφαλαίων από την Κίνα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 1 τρισ. δολάρια έφθασαν οι εκροές κεφαλαίων από την Κίνα μέσα στο 2015, εν μέσω διεθνούς ανησυχίας που έχουν προκαλέσει η υποχώρηση του γουάν, η πτώση των κινεζικών χρηματιστηρίων και η επιβράδυνση της ανάπτυξης στη δεύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά και εν μέσω απαισιοδοξίας για τις δυνατότητες του Πεκίνου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

Στο ποσό αυτό έφθασαν μετά την επιτάχυνση που κατεγράφη τον Δεκέμβριο, οπότε εγκατέλειψαν τη χώρα κεφάλαια ύψους 158,7 δισ. δολαρίων. Επρόκειτο για τις μεγαλύτερες μηνιαίες εκροές μετά τον Σεπτέμβριο, οπότε έφυγαν από την Κίνα 194,3 δισ. δολάρια. Εν ολίγοις, το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που έφυγαν από την Κίνα μέσα στο 2015 ήταν περισσότερο από επταπλάσιο των 134,3 δισ. δολαρίων, στα οποία έφθασαν οι εκροές για το σύνολο του 2014. Επιταχύνθηκαν, άλλωστε, οι εκροές τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, όταν η κεντρική τράπεζα προκάλεσε νέους κραδασμούς στις αγορές ανακοινώνοντας ότι εφεξής θα διαχειρίζεται την ισοτιμία του γουάν έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων και όχι πλέον έναντι μόνον του δολαρίου.

Οπως τόνισε ο Μαρκ Ουίλιαμς, οικονομολόγος ασιατικών θεμάτων για την Capital Economics, που στο παρελθόν ειδικευόταν σε θέματα Κίνας ως στέλεχος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, «το εναρκτήριο λάκτισμα για την επιτάχυνση των εκροών στα τέλος του έτους έδωσε η ακατάλληλη επικοινωνιακή πολιτική που εφαρμόζει η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας σε ό,τι αφορά την ισοτιμία του νομίσματος». Ο ίδιος εκτιμά, άλλωστε, πως θα συνεχισθούν οι εκροές, καθώς η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δεν έχει κατορθώσει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους επενδυτές ότι ξέρει τι κάνει ή ότι είναι σε θέση να επιτύχει τους στόχους της πολιτικής της.

Από την πλευρά της, η κρατική διεύθυνση συναλλάγματος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι διαχειρίσιμες οι εκροές κεφαλαίων, καθώς και ότι τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν για να την περιφρουρήσουν από εξωτερικά πλήγματα.

Ερευνα του Bloomberg υπολογίζει πως τα διαθέσιμα της Κίνας θα υποχωρήσουν κατά 300 δισ. δολάρια φέτος, στα 3 τρισ. δολάρια, επίπεδο που, σύμφωνα με τους αναλυτές, εγκυμονεί τον κίνδυνο να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να προστατεύσει το νόμισμα. Προκειμένου να σταθεροποιήσει το γουάν, το Πεκίνο έχει καταφύγει στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας, που το περασμένο έτος μειώθηκαν κατά 513 δισ. δολάρια, στα 3,33 τρισ. δολάρια, και κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση τους από το 1992.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή