Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: 40΄
- περίπου 400 γρ. σελινόριζα (καθαρό βάρος), σε κύβους 2 – 3 εκ.
- περίπου 400 γρ. κολοκύθα (καθαρό βάρος), σε κύβους 2 – 3 εκ. (για ευκολία χρησιμοποιούμε έτοιμη καθαρισμένη κολοκύθα, που βρίσκουμε συσκευασμένη σε δισκάκια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
- 1 μέτρια πατάτα, σε κύβους
- 1 μέτριο κρεμμύδι, σε καρέ
- 1 μέτριο μήλο, καθαρισμένο, κομμένο σε κύβους
- 1 μέτριο καρότο, σε κύβους
- 30 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο (ή, αν δεν έχουμε, 1/2 κουτ. γλυκού σε σκόνη)
- 2 – 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1 – 1½ λίτρο ζωμός λαχανικών ή κότας ή νερό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:
Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά και το μήλο για περίπου 7 – 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Ρίχνουμε το 1 λίτρο ζωμό ή νερό, ανακατεύουμε και, μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Προσθέτουμε το τζίντζερ και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει λίγο, αδειάζουμε τη σούπα στο μπλέντερ ή στο μούλτι, σε δόσεις, και πολτοποιούμε μέχρι να γίνει λεία και ομοιογενής. Για πιο φίνο αποτέλεσμα, τη σουρώνουμε σε λεπτό, συρμάτινο σουρωτήρι.
Αν είναι πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο ζωμό και τη βάζουμε να πάρει μια βράση. Αν είναι αραιή, τη βράζουμε λίγο μέχρι να δέσει σύμφωνα με το γούστο μας. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο, διορθώνουμε, αν χρειάζεται, και ρίχνουμε το λεμόνι. Αν θέλουμε, κατά το σερβίρισμα προσθέτουμε σε κάθε μπολ 1 φέτα προσούτο και 1 κουτ. σούπας τυρί καπνιστό, τριμμένο, και συνοδεύουμε με ψημένες φέτες ψωμιού.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr